Konferencija "Dijete u središtu posvojenja": Hitno provesti reformu postupka posvojenja

Govoreći o potrebi mijenjanja svijesti o posvojenoj djeci i posvojiteljima, ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić navela je primjer iz udžbenika za drugi razred osnovne škole koji govori o biološkim roditeljima i onima koji to nisu, ali na nezgrapan način. "U toj su dobi sva djeca preosjetljiva i možda bi im trebalo objasniti da se neka rađaju iz trbuha, a neka iz srca", rekla je ministrica Opačić

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić otvorila je konferenciju "Dijete u središtu posvojenja“ porukom da dijete mora biti u fokusu procesa posvojenja, koji mora biti briga čitavog sustava kako bi se olakšalo i posvojiteljima i djeci.
Ustvrdila je da su u novom Obiteljskom zakonu predložene izmjene koje će zaštititi dijete i skratiti dugotrajne rokove koji su zapreka bržem posvojenju. Ti se rokovi i postupci, a među njima je i oduzimanje roditeljske skrbi, moraju skratiti jer u suprotnom za djecu koja čekaju posvojenje može biti kasno.
Trenutno imamo 113 djece do 10 godina starosti za koje postupak nije završen i ne mogu se posvojiti, dok ih 139 ima sve uvjete, ali su u dobi od 11 do 18 godina, upozorila je ministrica.
Govoreći o potrebi mijenjanja svijesti o posvojenoj djeci i posvojiteljima, navela je primjer iz udžbenika za drugi razred osnovne škole koji govori o biološkim roditeljima i onima koji to nisu, ali na nezgrapan način.
U toj su dobi sva djeca preosjetljiva i možda bi im trebalo objasniti da se neka rađaju iz trbuha, a neka iz srca, rekla je ministrica.
U ime organizatora konferencije, predsjednica Udruge ADOPTE Diana Topčić Rosenberg najavila je da će se kroz radionice razmijeniti iskustva sa stručnjacima iz Velike Britanije, a cilj je odaslati poruku da se u društvu mora puno toga promijeniti kako bi se razvila svijest da je posvajanje na dobrobit djece, da svako dijete treba dobiti roditelje.
Siniša Kralj iz ADOPTE predstavio je pilot istraživanje potreba posvojiteljskih obitelji, koje pokazuje da mnogi posvojitelji nisu bili spremni za to, pa im je i nakon posvojenja trebala pomoć centara socijalne skrbi i društvene zajednice.
Mnogi su istaknuli izostanak koordinacije nadležnih centara, smatraju da informacije o djetetu nisu dovoljne pa bi htjeli imati psihološki profil djeteta i povijest obitelji. Informaciju o djetetu prije posvojenja su važne, podsjeća Kralj, jer se i kod upisa u osnovnu školu traži težina djeteta pri rođenju.
O iskustvima Velike Britanije koja je prije dvije godine započela reformu posvajanja djece govorila je Christine Atkins iz organizacije BAAF istaknuvši kako su tamo rokovi bili predugački i manjkalo je koordinacije institucija koje se time bave.
Od srpnja se sve informacije o posvojenju mogu naći na jednom mjestu, osigurana su sredstva, a iduće godine bit će usvojen i novi zakon. Prvi put uvedena je mogućnost udomiteljstva prije posvojenja, ukinuta je odredba o etnicitetu.
Sve te reforme dovele su do toga da je u rujnu bilo posvojeno četiri tisuće djece, što je 15 posto više negoli ikada do tada u jednoj godini, navela je Atkins.
O prijedlogu novog Obiteljskog zakona govorila je voditeljica radne skupine za njegovu izradu Branka Rešetar koja je ustvrdila da su ponuđena rješenja preslika onih koja su bolja od hrvatskih.
Kao primjer navela je da se ubrzava postupak posvojenja bez pristanka roditelja, odnosno da će taj pristanak nadomjestiti sudska odluka.
Izvor: MSPM

Foto: Goran Jakus/PIXSELL