INKLUZIVNA MODA Žene s invaliditetom nikada nisu izgledale atraktivnije

Uključivanjem osoba s invaliditetom u istraživanje, dizajn, pa čak i modeliranje svoje odjeće, dizajnerica Camilleri osigurava da točno kreira ono što potrošači žele

Adaptivna moda

 

Ako ste pretraživali internet za 'adaptivnu odjeću' do prije nekoliko godina, ne bi se pojavilo mnogo rezultata, jer je riječ o 'komadima' posebno dizajniranim za osobe s invaliditetom.

A moda i invaliditet nekako ne idu zajedno, kao ni seksualnost ili erotičnost. Dakako, svatko normalan u tome će prepoznati jednu od onih tupavih predrasuda koje obično prate invaliditet. No ova je predrasuda u industriji mode donedavno bila prihvaćena kao nepobitna činjenica. Na svu sreću, modni se narativ u posljednje vrijeme stubokom mijenja, pogotovo za žene s invaliditetom koje, ako je vjerovati brojnim dizajnerima, nikada nisu izgledale atraktivnije. A ono najbolje tek dolazi…

Prilagodljivi 'komadi' namijenjeni su pružanju slobode i udobnosti ljudima koji je nose, no mnoga ponuđena odjeća nije bila moderna i davala je prednost funkciji nad modom. Ali zašto ne i funkcija i moda zajedno?

Posljednjih godina, zajedno s većom vidljivošću i žešćim zagovaranjem od strane organizacija osoba s invaliditetom, došlo je do porasta svijesti u svijetu mode. Mali broj dizajnera počeo je izlaziti na scenu kako bi popunio tu prazninu na tržištu, a žene su među onima koji prednjače.

Kanadska modna dizajnerica Izzy Camilleri bila je zaljubljenica u modu od malih nogu, pokrenula je vlastiti posao još u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, a svoj prvi dodir s prilagodljivom modom imala je kad je upoznala korisnika invalidskih kolica iz Toronta koji je tražio dizajnera za izradu pelerine po mjeri.

Budući da nije imala prethodnog iskustva u ovom području, Camilleri je počela temeljito istraživati i otkrila da gotovo i nema brendova koji dizajniraju modernu odjeću za osobe u invalidskim kolicima. Od tog trenutka, Camilleri je dizajnirala prilagodljivu odjeću za druge korisnike invalidskih kolica i pažljivo slušala potrebe i želje svojih potrošača.

Godine 2009. pokrenula je IZ Adaptive, brend prilagodljive odjeće, te se u početku usredotočila na stvaranje modernih, udobnih 'komada' korisnicima invalidskih kolica, ali je ubrzo svoj interes proširila i na ljude sa svim vrstama tjelesnih teškoća.

Ovo nije područje u koje se treba ulaziti olako, bez istraživanja, kazala je Camilleri, objašnjavajući kako neprilagođena ili loše dizajnirana odjeća može biti štetna za udobnost osoba s invaliditetom.

Primjerice, par hlača s neprikladno postavljenim šavovima ili džepovima može izazvati dekubituse kod korisnika invalidskih kolica. Stoga je Camilleri godinama razmišljala o tome kako dizajnirati elegantne i udobne hlače za one koji se kreću u invalidskim kolicima, a rezultat tog napora bilo je lansiranje novog brenda, Game Changer Pant.

Za razliku od većine standardnih hlača, stražnja strana Game Changer Panta je dizajnirana tako da nema džepova i šavova, značajke koje sprečavaju stvaranje štetnih dekubitusa. Iako je nešto prilagodljive odjeće postojalo još kad je Camillerijina karijera započela, ona je promijenila krajolik industrije dokazujući da prilagodljiva odjeća može biti moderna. Štoviše, ljudi koji je nose, pogotovu žene, izgledaju atraktivnije i zadovoljnije.

Camilleri je 2022. godine ovjenčana nagradom za utjecaj na modu Canadian Arts and Fashion Awards i nagradom za inovacije Women Empowerment Awards za svoju ulogu ključnog igrača u promjeni industrije.

- Spoznaja koliko je ova odjeća ljudima važna daje mi sve potrebno za daljnji rast - kazala je Camilleri.

Uključivanjem osoba s invaliditetom u istraživanje, dizajn, pa čak i modeliranje svoje odjeće, Camilleri osigurava da točno kreira ono što potrošači žele. Veliki je to iskorak u stvaranju inkluzivne mode, a dobra je vijest i to da Camilleri u toj misiji nikako nije usamljena.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti