SNAŽAN START Laura i Kristijan, prvi hrvatski manekeni s Down sindromom, pozivaju vas da se pridružite njihovoj kampanji

Dobra priprema i sustavno organiziran proces učenja temelj su uspješne inkluzije u osnovnu školu i jedina mogućnost da djeca s teškoćama u razvoju ostvare svoj puni potencijal

Laura i Kristijan, Down sindrom

 

Rana edukacija i predškolski program za djecu s intelektualnim teškoćama 'Snažan start' program je rane edukacije za mališane s Down sindromom, navodi portal mnovine.hr.

Svrha programa je priprema djece na sve izazove koje donosi školovanje i inkluzija. Program se razvija proteklih pet godina i temeljen je na preporukama neuroedukacije te usklađen sa suvremenim principima rane edukacije kakvi se provode u najrazvijenijim zemljama svijeta.

Uvođenjem takvog programa u rani odgoj utjecat će se pozitivno, osim na poboljšanje cjelokupnog razvoja i školskog uspjeha djeteta s intelektualnim teškoćama, i na čitav odgojno-obrazovni sustav.

Laura i Kristijan su u program 'Snažan Start' uključeni već nekoliko godina, a njihove mame Laura, Down sindromLarisa i Martina aktivne su sudionice u stvaranju ovog projekta. Svjesne su kako je veliki dio roditelja izgubio nadu i vjeru da im djeca mogu bolje, dok oni koji se žele boriti nailaze na značajne prepreke u financijskom smislu. Stoga su se odlučile aktivno angažirati na društveno odgovornom projektu kako bi se snažan start osigurao za što veći broj djece s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj.

Budući da je djeci s intelektualnim teškoćama potrebno znatno više vremena za svladavanje vještina i znanja u odnosu na djecu urednog razvoja, nužno je da ih se u program rane edukacije uključi od najranije dobi. Dobra priprema i sustavno organiziran proces učenja temelj su uspješne inkluzije u osnovnu školu i jedina mogućnost da djeca ostvare svoj puni potencijal.

Program se temelji na osnaživanju roditelja na način da im stručni tim 'Snažnog starta' pruži sva potrebna znanja i upute kako mogu samostalno i svakodnevno doprinositi napretku svog djeteta.

Tim sačinjen od logopeda, edukacijskog rehabilitatora i odgojitelja, roditelje i dijete prate od početka do kraja programa. Dijete se prati timski te se redovito evaluira postignuti napredak i planiraju daljnje aktivnosti. Uz to, za dijete je osiguran sav potreban tiskani radno-didaktičko-edukativni materijal, didaktičke igračke, terapijske minijature i softveri koji prate program. Program traje pet godina i podijeljen je na četiri stupnja rane edukacije i dva stupnja predškolskog programa.

Kristijan, Down sindromProgram se individualizira djetetovim potrebama, interesima i napretku. Niti od jednog djeteta se ne odustaje i ako dijete ne napreduje kako je predviđeno, mijenjaju se metodike i načini podučavanja dok se ne nađe metoda koja odgovara djetetu. Dijete se tako dotiče većine tema koje se odrađuju od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Time djetetu stvaramo temelje i podlogu za uspješno formalno obrazovanje i sprečavamo zaostajanje koje se neminovno događa kod većine djece s intelektualnim teškoćama koja u prvi razred dolaze nespremna.
Za uspješno provođenje programa potreban je kontinuiran rad. Dnevno je potrebno oko pola sata do sat vremena ovisno o stupnju. Za uključivanje u program izuzetno je važna motiviranost roditelja, jer program traje dugo, zahtjevan je i bez obostrane suradnje ne možemo postići maksimalne rezultate.

Cilj su isključivo izvrsni rezultati, što se uspjelo postići kod stotinjak djece koja su se do sad uključila u program i čiji roditelji marljivo i predano rade i razvijaju program s nama već nekoliko godina.

Više o programu 'Snažan Start' na linku:
www.dropbox.com/s/i522vsjv42ctz6z/Sna%C5%BEan_Start_min_final_2020..pdf?dl=0.

- S obzirom na to da je najveći problem roditeljima financiranje programa, ujedno smo pokrenuli i društveno odgovornu kampanju pod istim imenom kojom želimo privući tvrtke diljem Hrvatske koje svoje proizvode i usluge reklamiraju na društvenim mrežama i časopisima, da zakupe oglasni prostor putem naših kanala jer se 100 posto iznosa uloženog u tu svrhu dodjeljuje u svrhu financiranja djece koja čekaju da budu uključena u program 'Snažan Start'. Ne tražimo od tvrtki donaciju, ni da nam nešto poklone, čak ni da potroše ništa više od planiranog, već da razmotre našu ponudu i ako je to ono što može pomoći njihovom poslovanju da nas podrže, jer tako mogu promijeniti život barem jednom
djetetu i jednoj obitelji - navode organizatori.

Božica Ravlić

 

Autorica: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti