NA DANAŠNJI DAN U POVIJESTI Revolucionarni korak za prava osoba s invaliditetom

Ovaj povijesni događaj 16. listopada podsjeća na globalnu predanost razumijevanju invaliditeta na sveobuhvatan i inkluzivan način. Ističe važnost prepoznavanja da invaliditet nije isključivo medicinsko stanje, već je oblikovan različitim društvenim, okolišnim i osobnim čimbenicima

Aktivisti za prava osoba s invaliditetom, ilustracija.

 

Današnji dan, 16. listopada, obilježavamo značajni događaj koji je imao ključnu ulogu u unapređenju prava i inkluzije osoba s invaliditetom. Naime, upravo su na današnji dan 1980. godine Ujedinjeni narodi (UN) usvojili Međunarodnu klasifikaciju oštećenja, invalidnosti i hendikepa (ICIDH) Svjetske zdravstvene organizacije.

ICIDH, revolucionarni dokument, imao je za cilj pružiti standardizirani okvir za razumijevanje invaliditeta i njegov utjecaj na pojedince i društvo. Njegova svrha bila je preusmjeriti fokus s medicinskog modela, koji je invaliditet uglavnom promatrao kao posljedicu oštećenja ili medicinskog stanja, prema holističkom i inkluzivnom pristupu.

ICIDH je uveo tri ključna elementa:

Oštećenja: Odnose se na odstupanja ili gubitak funkcije određenih struktura ili organa tijela.

Invalidnosti: Predstavljaju ograničenja u sposobnosti osobe da obavlja svakodnevne aktivnosti zbog oštećenja.

Hendikepi: Obuhvaćaju teškoće s kojima se pojedinci suočavaju u svojem društvenom okruženju zbog oštećenja ili invalidnosti.

Ovaj sustav klasifikacije bila je revolucionaran jer je priznao da invaliditet nije samo medicinsko pitanje, već je oblikovan i društvenim i okolišnim čimbenicima. Naglasio je potrebu za rješavanjem ovih čimbenika kako bi se stvorio inkluzivaniji i dostupniji svijet za osobe s invaliditetom.

Godine 2001. ICIDH je zamijenjen Međunarodnom klasifikacijom funkcionalnosti, invalidnosti i zdravlja (ICF). ICF je dalje proširio razumijevanje invaliditeta uzimajući u obzir individualnu funkcionalnost i invaliditet osobe u kontekstu njezine okoline.

Ovaj povijesni događaj 16. listopada podsjeća na globalnu predanost razumijevanju invaliditeta na sveobuhvatan i inkluzivan način. Ističe važnost prepoznavanja da invaliditet nije isključivo medicinsko stanje, već je oblikovan različitim društvenim, okolišnim i osobnim čimbenicima.

 

In Portal

 

Povezane vijesti