DOBRO JE ZNATI Utjecaj klimatskih promjena na prava osoba s invaliditetom

Smisleno sudjelovanje, uključivanje i vođenje osoba s invaliditetom i njihovih reprezentativnih organizacija u upravljanju rizikom od katastrofa i donošenju odluka vezanih uz klimu na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, srž je pristupa klimatskim akcijama koje poštuju prava osoba s invaliditetom

Klimatske promjene

 

Vjerojatno o tome nikada niste razmišljali, no klimatske promjene itekako utječu i na kvalitetu života osoba s invaliditetom. Previše smo fokusirani na pitanje diskriminacije na tržištu rada, neučinkovite inkluzije u školstvu ili, naprosto, na nepovoljan položaj OSI populacije u širem društvenom okruženju.

Pa eto, da pojasnimo, pokazalo se da i klimatske promjene imaju izravan i neizravan utjecaj na učinkovito uživanje širokog spektra ljudskih prava, uključujući prava osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom često su među onima koji su najteže pogođeni u hitnim slučajevima, održavajući nerazmjerno veće stope morbiditeta i mortaliteta, a istovremeno su među onima koji imaju porazno loš pristup hitnoj pomoći.

Dovoljna je tek priča Daisy Lopez iz Oaklanda koja pripema petogodišnju kćer Ximene za proslavu njezina rođendana, što nimalo nije lak pothvat. Uoči cjelodnevne proslave rođendana na otvorenom u kući njezine majke u San Lorenzu, Lopez je provjerila dnevnu temperaturu. Za svoju kćer izabrala je bijelu haljinu od čipke, prilagođeni prsluk za hlađenje ukrašen brojnim šarenim jednorozima, cvjetnu majicu dugih rukava, crne tajice za večer, topliju ružičastu trenirku i odgovarajuću odjeću za hladnije noćne temperature. Ali mama se malo zafrknula.

Kako je njezina djevojčica imala razne razvojne teškoće, sve ove pripreme za rođendan nisu dale ploda. Njezina je kćer, naime, kolabirala uslijed naglih promjena vremena, nije bila adekvatno odjevena. Dijete je palo u nesvijest i, umjesto na rođendanskom tulumu, završilo na intenzivnoj njezi.

Štetni utjecaji klimatskih promjena na osobe s više oblika tjelesne ili intelektualne ranjivosti, uključujući žene i djevojčice s invaliditetom, zahtijevaju odgovarajuće mjere koje uzimaju u obzir njihove posebne potrebe i osiguravaju njihovo sudjelovanje u planiranju odgovora na katastrofe za izvanredne situacije i evakuacije, humanitarne hitne intervencije i zdravstvene usluge.

Smisleno sudjelovanje, uključivanje i vođenje osoba s invaliditetom i njihovih reprezentativnih organizacija u upravljanju rizikom od katastrofa i donošenju odluka vezanih uz klimu na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, srž je pristupa klimatskim akcijama koje poštuju prava osoba s invaliditetom.

Jeste li dakle razmišljali o pravima osoba s invaliditetom u vrijeme apokaliptičnih vremena? Niste, nije ni autor ovih redaka. Zamišljen tek o svom preživljavanju…

 

Mladen Kristić