DALEKA PUTOVANJA : Izgubljena invalidska kolica nisu izgubljena prtljaga

Postoje nedovoljno definirane odgovornosti između prijevoznika i aerodroma koje često dovedu do toga da su osobe s invaliditetom potpuno nezaštićeni putnici

 

Tri europske organizacije za zaštitu osoba s invaliditetom poslale su apel povjereniku europske unije za promet, da se po hitnom postupku pokrene tema o usvajanu novih mjera kojim bi se poboljšala prava osoba s invaliditetom, ali i sama kvaliteta usluge kada je u pitanju vožnja avioprijevozom za OSI.

Ove tri organizacije predložile su nekoliko ključnih izmjena propisa postojećeg zakona koji se tiču odbijanja pružanja usluge letenja za osobe s invaliditetom. Naime, prema dosadašnjem zakonu, osobama koje imaju bilo kakav fizički hendikep ili smanjenu pokretljivost mogla je biti uskraćena usluga prijevoza zrakoplovom.

Jedan od zahtjeva poslanih prema Europskoj uniji bio je i taj da se osobama s invaliditetom da adekvatna naknada ako ih aviokompanije odbiju i onemoguće im putovanje.

Uz to zahtjev je i taj da se osigura i besplatna karta za dodatnog putnika ukoliko je osobi sa invaliditetom neophodna asistencija. Još jedna predložena izmjena se odnosi na uvođenje pune odgovornosti aviokompanija za oštećenu ili izgubljenu opremu za mobilnost, koja je jako skupa i trenutno se smatra i tretira samo kao prtljaga. Prema važećoj regulativi, mobilnost je vrlo ograničena za ljude u ovoj kategoriji, ističu organizacije.

"Postoje nedovoljno definirane odgovornosti između prijevoznika i aerodroma, koje često dovedu do toga da su osobe s invaliditetom potpuno nezaštićeni putnici ”, navodi se u obrazloženju ovih prijedloga. 

Prema podacima Europskog zavoda za statistiku Eurostat, u Europskoj uniji ima oko 87 milijuna ljudi s nekom vrstom invaliditeta.
OSI su, kako se navodi, posebno pogođene nedostatkom posla, tek polovica njih u ovoj kategoriji je zaposlena. Osim toga, 28,4% osoba s invaliditetom je u riziku od siromaštva u usporedbi sa 17,8% osoba bez invaliditeta koje imaju isti problem.

 

Izvor : Disability info