Nedavno mi je nalaz krvi pokazao anemiju pa me zanima koje namirnice mogu popraviti stanje

PITANJE: A.V. (37) Preboljela sam koronu i od tada sam slaba, umorna, poremećenog ritma spavanja, bezvoljna, često me boli glava, a nalaz krvi je pokazao da sam i anemična. Pijem lijekove, ali što trebam jesti da bih popravila stanje?

Zdrava hrana, ilustracija.

 

ODGOVOR: Najbolji izvor željeza su crveno meso i iznutrice, a kod vegetarijanaca i vegana postoji zamjena. Osim mesa možete jesti losos i školjke. Dobar izvor su i žumanjci jaja te mahunarke kao što su grah, leća, grašak. Od povrća se preporuča koristiti tamnozeleno lisnato povrće te krumpir, špinat, repa, šparoge i rajčice. Mnogo željeza nalazi se i u suhom voću pa su tako odličan izbor sušene breskve, marelice i grožđice.

Integralne žitarice dobar su izvor željeza, ali također sadrže fitate, tvari koje otežavaju apsorpciju željeza pa ih ne treba jesti zajedno s namirnicama koje su bogate željezom.

Kopriva pripravljena kao primjerice špinat, ili kao čaj, može doprinijeti poboljšanju prehrambenog statusa željeza.

Kupinov sok (ili kupinovo vino) te sok od cikle poznati su narodni pripravci koji mogu pomoći u boljem statusu željeza u krvi.

Svakodnevno korištenje multivitamina također će pomoći u prevenciji anemija uzrokovanih lošom prehranom; međutim, starije odrasle osobe ne bi trebale uzimati dodatke sa željezom kod anemije uzrokovane nedostatkom željeza, osim ako im to ne nalažu liječnici.

Čokolada je dobar primjer namirnice koja sadrži izdašne količine željeza. Kurkuma, a i čaša limunade  može biti od pomoći.

Potrudite se svakog jutra konzumirati zobene pahuljice jer mnoge vrste nude od 90 posto do 100 posto preporučene dnevne vrijednosti željeza, a bogate su važnim vitaminima (posebno vitaminima B skupine) i mineralima poput kalcija, cinka, vlakana. Zobene pahuljice možete konzumirati s jogurtom, mlijekom ili zgnječenom bananom i žličicom meda.

 

In Portal