Žena sam u kolicima i natiču mi noge, kako si mogu pomoći na prirodan način?

PITANJE: M.B. (28) Otiču mi ruke, ali posebno noge, gležnjevi i stopala. Kako si mogu pokušati pomoći bez lijekova?

Prirodno piće, ilustracija.

 

ODGOVOR: Ljudsko tijelo se većinski sastoji od vode, ona je iznimno važna za pravilnu funkciju tijela, te za razgradnju svih potrebnih hranjivih tvari uz izbacivanje viška vode. Zadržavanje vode u tijelu pojavljuje se kao posljedica nemogućnosti tijela da uredno izbacuje višak vode iz organizma. Ta pojava je najčešće kratkoročna i lako se može riješiti, no u nekim slučajevima može biti iznimno opasna i može zahtijevati ozbiljnije liječenje.

Zadržavanje vode u tijelu je najčešće lako primijetiti zbog oticanja ekstremiteta, no još je jedan simptom, a to je nemogućnosti gubitka kila bez obzira na promjene u načinu prehrane. Fizički su znakovi vrlo očiti, poput oticanja zglobova i naglog dobivanja na težini u kratkom periodu. Također, kao simptom zadržavanja vode u tijelu se mogu pojaviti oticanje prstiju i jaka nadutost u području trbuha. U tijelu se može zadržati preko dva kilograma viška vode na ukupnu kilažu osobe.

Kako biste prirodno izbacili višak vode iz tijela, pokušajte smanjiti unos soli, smanjite prerađeni škrob i slatkiše, pijte mnogo vode i unesite kalij. Hranite se namirnicama koje su bogate antioksidansima i vlaknima (peršin, rajčica, razne vrste salata, kelj, kupus, češnjak, đumbir i limun).

Jaki prirodni diuretici su i smoothie od đumbira i agruma, smoothie od đumbira, mrkve i jabuke, detoksikacijska voda s agrumima, mlaka voda u kombinaciji s jabučnim octom, čaj od koprive, čaj od brusnice, uvin H čaj, zeleni čaj. Diuretici su i krastavac, lubenica, dinja, list maslačka.

Ako vam svi ovi savjeti ne pomažu i zadržavanje vode postaje problem za obavljanje svakodnevnih obaveza, posjetite liječnika. Napravite pretrage krvi jer bolesti i manjak proteina, kalcija, magnezija te vitamina B1, B5 i B6 mogu dovesti do nakupljanja tekućine.

 

In Portal