PLANINARSKI PUTOPIS SLIJEPE OSOBE Predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

Knjiga je jedinstvena po tome što, unatoč tome što autor ne vidi svijet oko sebe, vrlo slikovito opisuje svoje planinarske doživljaje i mjesta u planinama koja je posjetio

 

U Svetvinčentu u Istri je prije desetak dana predstavljena knjiga 'Planinarenje na slijepo' istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja. Knjiga je svečano predstavljena u gradskoj loži, uz glazbeno-umjetnički program.

Nakon turističkog obilaska Svetvinčenata, okupljenima se na početku svečanosti uvodno obratio načelnik općine Dalibor Macan, a zatim su o svojim planinarskim iskustvima govorili planinari koji su s Feručom Lazarićem izveli uspone na brojne planinske vrhove u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz njih, okupljenima su se prigodnim riječima obratili predsjednik Istarskog planinarskog saveza Goran Šepić, glavni tajnik HPS-a i urednik Hrvatskog planinara Alan Čaplar te voditeljica HPS-ove Radne skupine za osobe s invaliditetom Aleksandra Kuzmanić. Nakon završetka svečanog predstavljanja za sve uzvanike priređena je večera i planinarski bal uz glazbu i ples.

Dan nakon predstavljanja putopisa je izveden pješački izlet od željezničke stanice Savičenta do slikovite crkve Sv. Petra apostola na Vrhu Tondolon, pod vodstvom pročelnika Stanice planinarskih vodiča Istra Saše Kardinara. Na pohodu je sudjelovalo petoro slijepih planinara, a pridružila se i snimateljska ekipa RTL televizije.

Knjiga Planinarenje na slijepo sadrži tridesetak planinarskih putopisa Feruča Lazarića, među ostalim opise uspona na Musalu, Olimp i Triglav. Knjiga ima 204 stranice, tvrde korice i tiskana je u boji. Knjiga je jedinstvena po tome što, unatoč tome što autor ne vidi svijet oko sebe, vrlo slikovito opisuje svoje planinarske doživljaje i mjesta u planinama koja je posjetio.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti