Brežice: Radna skupina za osobe s invaliditetom Hrvatskog planinarskog saveza posjetila prijatelje iz Udruge Sončec

"Zajedno možemo ostvariti mnoge lijepe stvari, obogatiti svoje i tuđe živote, unaprijediti kvalitetu i radost življenja, ne samo osoba s invaliditetom, već svih voljnih sudjelovati u inicijativi Planinarenje i penjanje za sve", poručuju iz radne skupine

 

U travnju ove godine članovi radne skupine za OSI boravili su u Sloveniji i sudjelovali na praktičnom dijelu tečaja za osposobljavanje-vođenje OSI u planine/planinarenje. Tečaj se održava tri puta godišnje u organizaciji slovenske radne skupine – Planinstvo za invalide/OPP.

Tom prigodom upoznali su Natašu Solomon, predsjednicu društva za cerebralnu paralizu 'Sončec', koja ih je pozvala da im se pridruže na Športnom danu planiranom za lipanj. 

Dobivši poziv od Nataše Solomon organizirali su ekipu; skupilo ih se sedmero i u dva automobila otišli su u mjesto Boršt u blizini Brežica. Ovaj sportski dan uključivao je aktivnosti na vodi, piknik i druženje. Jedan od suradnika radne skupine Igor Vresk osigurao je dva kajaka na napuhavanje te ostalu potrebnu opremu dok je organizator imao na raspolaganju raznovrsne kajake, kanue, SUP daske, pojaseve za spašavanje i sve što je nužno za sigurnost.

Udruga Sončec sastoji se od više udruga istog imena međusobno povezanih kroz Savez udruga (društava) za cerebralnu paralizu. Od svih udruga pod nazivom Sončec samo ova koja je organizirala sportski dan na kojem su sudjelovali hrvatski predstavnici ima sportski program i to ljetni i zimski.

Riječ je, dakle, o prilično aktivnoj Udruzi čiji se koncept rada odlično poklapa s inicijativom 'Planinarenje i penjanje za sve'. Udruga preko projekta ostvaruje suradnju i s lokalnim kajak & kanu klubom koji je osigurao svu potrebnu opremu i stručno vodstvo.

"Tijekom druženja imali smo prilike uvidjeti kako je sve bilo organizirano na profesionalan način, sigurnost je bila na najvišoj razini, a opet sve radnje su bile izvedene na opušten i uhodan način. S članovima udruge Sončec razmijenili smo mišljenja i očekivanja te uvidjeli da slično mislimo, da imamo iste želje i planove te da se moramo još bolje povezati. Ova udruga predstavlja primjer kako se mogu organizirati brojne aktivnosti u prirodi koje ne moraju biti isključivo fokusirane na planinarenje i penjanje. To je ono što i mi, u hrvatskoj radnoj skupini za OSI, stalno ističemo – kvaliteta života OSI poboljšava se kroz raznovrsne aktivnosti u prirodi. Zato i želimo kroz radnu skupinu obuhvatiti puno širi i raznovrsniji opseg aktivnosti i kategorija invaliditeta.

Udruga Sončec voljna je prezentirati svoje aktivnosti svim zainteresiranima te ovim putem pozivamo sve zainteresirane Udruge i pojedince koji se bave raznim kategorijama invaliditeta posebice cerebralnom i dječjom paralizom da nam se jave kako bi mogli zajedno organizirati raznovrsne aktivnosti uključivši i posjete, prezentacije i ostalo, poručuju iz radne skupine za OSI.

 

I članovi radne skupine imali su prilike isprobati razne aktivnosti, voziti kajak i kanu, ali kako to uvijek biva, svakoj lijepoj aktivnosti jednom dođe kraj. Zahvalili su se svojim slovenskim kolegama i prijateljima na prekrasnom  gostoprimstvu, svim savjetima, informacijama i podršci i, naravno, suradnja se nastavlja.  Nakon druženja u Brežicama vratili  su se nazad u Lijepu našu i u istom opuštenom tonu održali radni sastanak. Usuglasili su se da trebaju i dalje nastaviti s organiziranjem i sudjelovanjem na raznim aktivnostima koje se odnose na boravak OSI u prirodi. Svaki član radne skupine može samostalno organizirati neku od takvih aktivnosti I/ili na razne načine sudjelovati u aktivnostima tog tipa koje organiziraju razne Udruge za OSI, planinarska i ostala sportska društva.  

"Svjesni smo da trenutno vlada nepovjerenje od strane pojedinih udruga za OSI u svezi djelovanja radne skupine i inicijative 'Planinarenje i penjanje za sve'. Nadamo se da ćemo kroz buduće aktivnosti uspjeti smanjiti taj osjećaj te se etablirati kao dobra platforma za razvoj raznovrsnih aktivnosti vezanih uz inkluziju i poboljšanje kvalitete života OSI. Među članovima radne skupine ima iskusnih planinara, alpinista, speleologa s dugogodišnjim stažem u raznovrsnim aktivnostima i što je najvažnije – spremnih podijeliti svoje znanje i iskustvo sa svima koje zanima rad s OSI kao i sa samim OSI te im maksimalno omogućiti užitak i radosti boravka u prirodi", kažu nam iz radne skupine.

Želja im je, kažu, krajem rujna ove godine organizirati Okrugli stol na temu planinarenja,  penjanja i općenito boravka u prirodi za osobe s invaliditetom. Također, pozivaju sve zainteresirane Udruge, institucije, saveze, društva, klubove i pojedince zainteresirane za ovakav način rada da im se jave.

"Zajedno možemo ostvariti mnoge lijepe stvari, obogatiti svoje i tuđe živote, unaprijediti kvalitetu i radost življenja, ne samo osoba s invaliditetom, već svih voljnih sudjelovati u ovoj inicijativi", kažu iz radne  skupine.

Članovi i suradnici Radne skupine koji su sudjelovali na Športnom danu u Brežicama bili su:

Stjepan Dubac (voditelj radne skupine za OSI), Kristina Marjanović, Igor Vresk, Iva Šušak, Monika Gvardijan (Udruga Inspiro), Branka Meić (Ured pravobraniteljice za OSI) te Mišel Prelesnik (Planinarski trofej).

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti