Planinarenje i penjanje za sve: Prva aktivnost radne skupine za osobe s invaliditetom

Sve aktivnosti za osobe s invaliditetom koje se odnose na planinarenje, odnosno na boravak u prirodi, u konstantnom su porastu

 

Članovi radne skupine za osobe s invaliditetom (Komisija za planinarske vodiče HPS-a) boravili su od 14. do 15. travnja 2018. u Sloveniji. Osnovna ideja je bila međusobno upoznavanje i druženje kroz planinarski izlet te sudjelovanje na praktičnom dijelu tečaja za vođenje osoba s invaliditetom u planinarstvu kojeg je organizirala slovenska radna skupina za osobe s invaliditetom – Planinstvo za invalide/OPP (Planinska zveza Slovenije).

Članovi hrvatske radne skupine bili su iz triju stanica planinarskih vodiča: Stjepan Dubac, voditelj radne skupine i Kristina Marjanović (SPV Zagreb). Giovanni i Jadranka Ardizzone, Ante Milić, Đulja Katić (SPV Split) te Zlatko Mihocek (SPV Varaždin). Radnoj skupini pridružila se i Loreta Bajalica (PK Split) kao zainteresirana osoba za sudjelovanje u inicijativi 'Planinarenje i penjanje za sve'.

Prvi dan boravka namijenili su za planinarski izlet u okolici Ljubljane, točnije u području Polhograjskog hribovlja. Osnova namjena tog izleta bila je međusobno upoznavanje budući da se članovi radne skupine nisu imali prilike ranije upoznati, razmijeniti misli, ideje te porazgovarati o daljnjem razvijanju inicijative 'Planinarenje i penjanje za sve'.

Ishodišna i završna točka izleta bila je u mjestu Polhov Gradec odakle su se prvo uspeli na vrh Grmada (898 m) potom na Tošč (1021 m) najviši vrh Polhograjskog hribovlja. Sam put, kažu, nije bio naporan, na stazi su sreli jako puno hodača, dan je bio vedar, sunčan, a pogled s vrha Grmada na slovenske Alpe naprosto fantastičan. Vrhovi pod snijegom mamili su svojom ljepotom i sudionici nisu mogli odvojiti oči od njih.

Sama šetnja trajala je oko pet sati, a budući da su sudionici imali dovoljno vremena, navratili su na kratko u Ljubljanu. Potom skupina nastavlja dalje do mjesta Moravče odnosno do planinarskog doma Ušte-Žerenk (658 m). Dom je smješten na sjeverozapadnim pobočjima Zasavsko-posavskog hribovlja s prekrasnim pogledom na Limbarsku goru, Moravšku dolinu i na Kamniško-Savinjske Alpe.

Domaćini, članovi radne skupine – Planinstvo za invalide/OPP, voditelj Jurček Nowakk te Marjeta Čič ugodno su ugostili našu ekipu na ćemu im isti zahvaljuju.

Tijekom večeri, hrvatska i slovenska skupina razmijenila je mnoge korisne informacije, uvidjeli su da slično razmišljaju, imaju iste planove i smjernice te da su obostrano zainteresirani za suradnju.

Slovenska radna skupina formirana je unazad dvije godine, premda se ideja o planinarenju za osobe s invaliditetom razvijala i primjenjivala dugi niz godina. Sve aktivnosti za osobe s invaliditetom koje se odnose na planinarenje, odnosno na boravak u prirodi, u konstantnom su porastu. Udruge koje se bave osobama s invaliditetom prepoznale su tu ideju te se u sve većem broju uključuju u aktivnosti radne skupine i formiraju razne programe.

Ono što je u ovom trenutku od iznimne važnosti jest uspostava kontakata te međusobna razmjena informacija, ideja i znanja. Kroz suradnju će lakše aplicirati na fondove EU kroz program Erasmus plus. Slovencima je bilo izuzetno drago što je i u Hrvatskoj započeta ista inicijativa.

Idući dan, u nedjelju, bio je organiziran pohod na kojem je sudjelovalo nekoliko osoba s invaliditetom raznih kategorija – cerebralna paraliza, osobe s intelektualnim teškoćama, Down sindrom. Oni su došli u pratnji članova obitelji koji su ujedno i njihovi terapeuti, a neki od njih su i osnovali udrugu za osobe s invaliditetom u kojoj su zastupljene razne kategorije invaliditeta. Takve udruge svojim članovima organiziraju razne aktivnosti poput planinarenja, skijanja, terapijskog jahanja, ronjenja, dakle aktivnosti koje se provode kroz cijelu godinu, kroz sva godišnja doba. Ljetne aktivnosti obično provode u kampovima na hrvatskoj obali te organiziraju izlete na obližnje hrvatske planine.

Polaznici tečaja dobili su zadatak vođenja osoba s invaliditetom, dok je ruta određena prema njihovim mogućnostima. Oni koji su bili fizički pokretni uz pomoć polaznika uspeli su se do vrha Pivkelj (880 m), najvišeg vrha općine Moravče. Na stablu pored vrha nalazi se zvono i natpis: 'Pozvoni za sreću'. Naravno da je svaki sudionik pozvonio za sreću cijele ekipe.

Potom su se uputili do GEOSS-a, geometrijskog središta Slovenije. Spomenik se nalazi u selu Vače, a pored spomenika snimljena je skupna fotografija i onda su produžili na kratku pauzu u obližnju kmetiju.

Nakon okrijepe krenuli su dalje prema početnoj točki pohoda, odnosno prema planinarskom domu Ušte-Žerenk. U domu su ispunili anketu o pohodu te prisustvovali podjeli diploma sudionicima tečaja.

Potom je voditelj slovenske radne skupine, Jurček Nowak, pozdravio predstavnike hrvatske radne skupine, izrazivši želju i spremnost da pomognu u razvoju iste inicijative u našoj zemlji.

U ime hrvatske radne skupine Stjepan Dubac zahvalio se Slovencima na predivnom gostoprimstvu i složio se da postoje velike mogućnosti za daljnju suradnju.

"Osobe s invaliditetom ne treba integrirati jer su one dio našeg društva, ali im treba znati pristupiti i motivirati ih da se uključe u aktivnosti planinarenja i penjanja, odnosno u bilo koju aktivnost koja se provodi u prirodi. U iste aktivnosti treba uključiti i članove njihovih obitelji, njihove prijatelje, terapeute, edukatore i sve zainteresirane udruge i pojedince koji su spremni odvojiti djelić svog slobodnog vremena i sudjelovati u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

Svakom ljudskom biću potrebna je pomoć. Osobe s invaliditetom mogu mnogo toga ostvariti, čak i više nego što se misli. Treba ih poticati da ostvare svoje želje, pomoći im u tome i ponositi se s njima jer oni su dio nas. Mi pomažemo njima, a i oni pomažu nama", zaključio je Stjepan Dubac .

"Ne treba se bojati započeti aktivnosti planinarenja i penjanja s osobama s invaliditetom niti komplicirati. Samo treba krenuti, malim koracima, prvo na jednostavnim stazama, nižim visinama-gorama potom malo-pomalo krenuti dalje na put prema gore, stalno naprijed", opći je zaključak pothvata.

"Za razliku od Slovenije koja je geografski gledano manja i kompaktnija, Hrvatska je razvučena i zato je važno da u svakoj hrvatskoj regiji postoji središte navedenih aktivnosti. Mislimo da su stanice planinarskih vodiča idealne za tu namjenu i u svakoj stanici morala bi se formirati radna skupina za osobe s invaliditetom. Te radne skupine djeluju kao samostalne jedinice, ali su i povezane s ostalim radnim skupinama. Sve one zajedno čine mrežu radnih skupina koje mogu aplicirati na razne natječaje (lokalne, regionalne, državne) te na fondove EU.

Radne skupine surađuju s lokalnim udrugama za osobe s invaliditetom, s aktivnim planinarskim društvima i pojedincima, s lokalnim institucijama vlasti, a sve zajedno formiraju sustav koji se konstantno razvija, nadopunjava i širi. Dakle, svjedočimo postavljanju temelja za razvoj sustava koji kroz inkluziju te ideju planinarenja i penjanja za sve nastoji poboljšati kvalitetu življenja svih ljudi posebice osoba s invaliditetom", zaključio je Dubac.

Iz radne skupine za osobe s invaliditetom Komisije za planinarske vodiče HPS-a pozivaju zainteresirane udruge, pojedince, institucije da se jave na mail stjepan.dubac08@gmail.com.

Anita Blažinović