Koliko tjelesne aktivnosti je potrebno da bi se nadoknadilo nekretanje zbog samoizolacije?

PITANJE: A.R. (30) Žena sam s invaliditetom. Do izolacije uzrokovane koronavirusom suprug je izlazio s našom djecom u park. Vikendom bi odlazili u prirodu i po cijele dane provodili aktivno se družeći s djecom. Sada i suprug radi od kuće, a izlazi samo u kupovinu.

 

Ponekad odemo u kratku šetnju, ali djeci nedostaje igra u prirodi i kretanje. Svakim danom smo sve tromiji, a to se odražava i na naše raspoloženje. Naravno, primjetno je i da se debljamo. Koliko tjelesne aktivnosti dnevno je potrebno svima nama?

ODGOVOR: S obzirom na trenutnu situaciju pandemije koronavirusa i preporuke da se smanje bliski kontakti s drugim ljudima i izlasci iz kuće, ne smijemo zaboraviti važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti u svrhu očuvanja i poboljšanja zdravlja, prevencije kroničnih bolesti, održanja tjelesne mase te povećanja kvalitete života, ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako bi nam olakšala održavanje zdravog i aktivnog tjelesnog te mentalnog života, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je savjete o preporučenoj razini tjelesne aktivnosti djece prema kojima bi ona mlađa od pet godina svakodnevno trebala biti uključena najmanje 180 minuta u razne tjelesne aktivnosti.

Djeca i mladi od pet do 17 godina bi trebali sudjelovati u tjelesnim aktivnostima umjerenog do visokog intenziteta najmanje 60 minuta dnevno.

Osobe starije od 18 godina bi trebale prikupiti najmanje 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta aktivnosti visokog intenziteta tjedno.

Tjelesne aktivnosti umjerenog i visokog intenziteta mogu se međusobno kombinirati, a vježbe snage za velike mišićne skupine treba provoditi barem dva puta tjedno u kombinaciji s vježbama istezanja i elastičnosti.

Tijekom dana preporučena ili željena razina tjelesne aktivnosti može se postići kroz nekoliko perioda, ali ne kraćih od deset minuta, a dodatni zdravstveni učinci mogu se  postići povećanjem umjerene tjelesne aktivnosti na 300 minuta tjedno ili aktivnosti visokog intenziteta na 150 minuta tjedno.

Naravno, svaka tjelesna aktivnost mora biti u skladu sa zdravstvenim stanjem i funkcionalnim sposobnostima pojedinca kako bi se provodila na siguran i učinkovit način.

In Portal

 

Povezane vijesti