URED PRAVOBRANITELJICE Održan sastanak o željezničkom prijevozu osoba s invaliditetom

Kao poseban problem prepoznata je nepristupačnost Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu na kojem je samo prostor prvog perona u potpunosti pristupačan osobama s invaliditetom

 

U Zagrebu je 21. svibnja održan sastanak o osobama s invaliditetom u željezničkom prijevozu. Sastanak je organiziran s predstavnicima tvrtki HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i HŽ Infrastruktura d.o.o. kao nastavak suradnje i zajedničkih nastojanja da se željeznički prijevoz učini pristupačnijim osobama s invaliditetom. Sastanku su prisustvovali Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. i Mihaela Tomurad Sušac, HŽ Putnički prijevoz d.o.o., Dragana Drobac i Goran Horvat, HŽ Infrastruktura d.o.o., Siniša Kekić, vlasnik tvrtke TravAbled, turističke agencije specijalizirane za turizam osoba s invaliditetom i iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Povod sastanku je bio nastavak suradnje i praćenja konkretnih pomaka učinjenih prema preporukama pravobraniteljice i novih predmeta postupanja vezanih za putovanja osoba s invaliditetom vlakovima u željezničkom prijevozu putnika od prošlog sastanka održanog s članovima Stručnog savjeta pravobraniteljice i osobama s invaliditetom koji često putuju vlakovima u siječnju 2019. godine, objavljeno je na mrežnoj stranici Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Tijekom sastanka pokazalo se kako svi sudionici imaju dobru namjeru omogućavanja poboljšanja postojećeg stanja, tako da smo dobili informaciju kako je HŽ Infrastruktura d.o.o. u završnom postupku nabave 20 podizno-spuštajućih platformi koje će biti raspoređene na najveće željezničke kolodvore i kojima će se osobama koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica omogućiti ukrcavanje u vlakove na odgovarajući način. Očekuje se da bi u sljedećih 60 dana ove platforme bile i isporučene naručiteljima i raspoređene na većim kolodvorima (Zagreb, Kutina, Nova Gradiška, Osijek, Rijeka, Split, Split okolica i drugi). Također, razgovaralo se o potrebi uključivanja predstavnika osoba s invaliditetom i samih osoba s invaliditetom u postupke izrade tehničkih specifikacija vlakova za natječaje, izradu planova rekonstrukcija željezničkih kolodvora i stajališta, te provođenje edukacija zaposlenika tvrtki HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i HŽ Infrastruktura d.o.o.

Kao poseban problem prepoznata je nepristupačnost Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu na kojem je samo prostor prvog perona u potpunosti pristupačan osobama s invaliditetom. Naglašeno je kako se pojam pristupačnosti ne odnosi samo na fizičku nego isto tako i na informacijsku i komunikaciju pristupačnost. Također, kao poseban problem je prepoznato neprometovanje novih niskopodnih vlakova na udaljenim relacijama, osobito onima prema turističkim odredištima na obali.

Zajednički je zaključeno kako postoji evidentna potreba nastavka ovako započete aktivne suradnje, ali i potreba poduzimanja konkretnih aktivnosti kao što su analize postojećeg stanja.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti