Potrčite ovog ponedjeljka, ako možete, i učinite puno dobroga za zdravlje

Trčanje će vam pomoći da se osjećate moćno, otkrijete skrivene sposobnosti i učiniti da se osjećate kao da možete postići sve što vam padne na pamet. Kako vam budu rasli brzina, izdržljivost i broj kilometara, tako će vam rasti nivo samopoštovanja i samopouzdanja

Žena trči, ilustracija.

 

Novi tjedan može biti idealan početak puta k boljem zdravlju duha i tijela, a u tome vam može pomoći trčanje. Ne mora to biti ništa puno, niti se morate pripremati za natjecanje, dovoljno je samo da se vi osjećate dobro.

Prevencija pretilosti, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, smanjenje rizika od srčanog udara, povećanje kardiorespiratornog kapaciteta, poboljšanje cirkulacije i funkcije cijeloga organizma, promicanje zdravih stilova života i pomoć pri reduciranju loših i nezdravih navika kao što su pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola i druge ovisnosti, samo su neke od koristi koje će vam donijeti trčanje. Tijekom tjelesne aktivnosti se luči hormon sreće, pa se zbog povećane razine endorfina čovjek nakon trčanja osjeća dobro i opušteno.

Ako imate problema s usnivanjem, čestim buđenjem i lošim spavanjem, trčanje bi moglo biti rješenje i u ovim slučajevima.

Pomoći će vam da se osjećate moćno, otkrijete skrivene sposobnosti i učiniti da se osjećate kao da možete postići sve što vam padne na pamet. Kako vam budu rasli brzina, izdržljivost i broj kilometara, tako će vam rasti nivo samopoštovanja i samopouzdanja.

Trčanje je izuzetno dobro za mršavljenje jer ova aktivnost sagorijeva mnogo kalorija. S obzirom na to da znatno ubrzava metabolizam, kalorije se troše i nakon trčanja, tijekom odmaranja. Mišići nogu se izdužuju, a koža se čisti jer se kroz znoj iz organizma izbacuju i razni toksini.

Ova aktivnost je besplatna i nema skupe opreme, članarina ili trenera. Trebaju vam samo dobre tenisice i volja.

Nemojte prestati trčati zato što je vani hladnije - samo se pravilno odjenite i vidjet ćete kako će se infekcije dišnih putova smanjiti.

Osim svega navedenog, kosti će vam biti jače jer trčanje potiče protok kisika u zglobovima i tako pomaže regeneraciji hrskavice i jačanju ligamenata, što je ujedno i prevencija za razvoj artritisa.

I na kraju, sasvim sigurno ćete upoznati neke nove ljude na ruti kojom trčite.

 

In Portal