Neugodno hrkanje možemo ublažiti ili potpuno zaustaviti promjenom životnih i spavaćih navika

Nedostatak kvalitetnog sna je često glavni krivac za brojna stanja i probleme. Zato je važno da se uvijek naspavate, ali i da prije spavanja ne konzumirate alkohol koji također može potaknuti hrkanje

Spavanje, ilustracija.

 

Hrkanje je vrlo neugodna navika i poremećaj spavanja kojeg postajemo svjesni tek kada se često budimo neispavani zbog uzastopnih prekida sna tijekom noći.

Hrkanje nastaje pomakom donje čeljusti unazad i vibracijom nepca. To se događa uslijed opuštenosti mišića kada se blokira protok zraka. Uzrok opuštenosti mišića može biti alkohol, starija životna dob, prekomjerna tjelesna težina... U tako opuštenom stanju jezik prilikom spavanja odlazi u položaj u kojem blokira protok zraka.

Hrkanje se može zaustaviti i tretirati, ovisno o samom uzroku problema. Tako mogu pomoći jednostavne promjene u načinu spavanja ili kompletne promjene u načinu života.

Kako biste zaustavili hrkanje spavajte na stranu. Spavanje na leđima može uzrokovati da jezik dođe bliže grlu pa se može onemogućiti protok zraka. Upravo zato je rješenje leći sa strane, na bok kako bi se lakše mogao udahnuti zrak.

Nedostatak kvalitetnog sna je često glavni krivac za brojna stanja i probleme. Zato je važno da se uvijek naspavate, ali i da prije spavanja ne konzumirate alkohol koji također može potaknuti hrkanje.

Smanjenje viška kilograma može jednako tako utjecati i na hrkanje. Odnosno, kod debljanja dolazi i do proširenja područja oko vrata pa može doći do težeg protoka zraka.

Pijte više vode jer dehidracija može zgusnuti sluz u ustima i grlu, pogoršavajući hrkanje. Pijenje puno tekućine olakšava ovu zagušenost, omogućujući vam da lakše dišete noću.

Prije spavanja se istuširajte toplom vodom. Para iz vrućeg tuša prije spavanja može navlažiti vaše nosne prolaze i pomoći vam da bolje dišete noću, ublažavajući hrkanje.

Alergeni u sobi i jastuku također mogu pridonijeti hrkanju. U jastuku se talože grinje te mogu uzrokovati alergijske reakcije koje pak mogu uzrokovati hrkanje. Ako je to slučaj, bilo bi dobro često mijenjati jastučnicu, a jastuk barem svakih šest mjeseci.

Dovoljan unos vitamina C bi također mogao pomoći jer čisti sinuse. Sat vremena prije odlaska u krevet popijte čašu svježe ocijeđenog soka od naranče ili nekoliko krišaka ananasa.

Ako ništa ne pomogne razmislite o oralnoj zaštiti koja bi pomogla otvoriti dišne putove pa da jezik ima dovoljno mjesta i ne ometa disanje. Oralni uređaj postavlja se u usta kao i ortodontska proteza; podupire čeljust tako da je smješta u položaj sprijeda što pomaže da gornji dišni sustav ostane otvoren.

 

In Portal