Pneumokonioza je profesionalno oboljenje pluća kojem je uzrok udisanje bilo koje vrste prašine

Pneumokonioza je, dakle, opći naziv za bolesti pluća uzrokovane udisanjem određenih vrsta prašine. Ta se prašina taloži duboko u plućima. Može izazvati upalnu reakciju i oštetiti plućno tkivo

Stetoskop, ilustracija.

 

Pneumokonioza nastaje dugotrajnim udisanjem velikih količina određene vrste prašine. Vaša se pluća ne mogu riješiti svih tih čestica prašine pa one uzrokuju upalu u plućima. S vremenom to može dovesti do ožiljaka. Pneumokonioza se često razvija godinama.

Bolest ima različite oblike, ovisno o vrsti prašine koju udišete. Jedan od najčešćih oblika je pneumokonioza radnika u ugljenu. Ovo se također naziva crna plućna bolest. To je uzrokovano udisanjem ugljene prašine. Drugi oblik su smeđa pluća, koja dolazi od rada oko prašine od pamuka ili drugih vlakana. Ostale vrste prašine koje mogu uzrokovati pneumokoniozu uključuju silicij i azbest. Diacetil, spoj koji kokicama iz filmova daje okus maslaca, također može dovesti do bolesti. Ovaj oblik se naziva popcorn pluća.

Pneumokonioza može biti jednostavna ili komplicirana. Jednostavna pneumokonioza uzrokuje malu količinu ožiljnog tkiva. Tkivo se na rendgenskoj snimci može pojaviti kao okrugla, zadebljana područja koja se nazivaju čvorići. Komplicirana pneumokonioza poznata je kao progresivna masivna fibroza. Fibroza znači da postoji mnogo ožiljaka u plućima.

I za jednostavnu i za kompliciranu pneumokoniozu, oštećenje uzrokuje gubitak krvnih žila i zračnih vrećica u plućima. Tkiva koja okružuju vaše zračne vrećice i zračne prolaze postaju debela i kruta od ožiljaka. Disanje postaje teže. Ovo stanje se naziva intersticijska bolest pluća.

Simptomi često ovise o tome koliko je teška bolest. Jednostavna pneumokonioza može imati malo simptoma i pokazati se samo na rendgenskoj snimci. Kompliciranu pneumokoniozu ili PMF mogu uzrokovati blage do teške probleme s disanjem. Simptomi mogu uključivati kašalj, puno sluzi, kratkoću daha, teški umor, ponekad groznicu.

Simptomi se mogu ublažiti lijekovima kao što su bronhodilatatori, kortikosteroidi i ekspektoranse koji pomažu u olakšavanju simptoma i poboljšanju kvalitete života. Fizioterapija i vježbe disanja mogu biti korisne u jačanju plućne funkcije, poboljšanju disanja i smanjenju simptoma. Fizioterapeut može pružiti vježbe i tehnike disanja koje će pomoći u održavanju plućne funkcije. Ako se razviju komplikacije poput plućne fibroze ili zatajenja srca, biti će potrebno dodatno liječenje koje je usmjereno na njihovo upravljanje, a to može uključivati primjenu kisika, terapiju za smanjenje upale ilineki drugi tretmani prilagođeni prema situaciji.

 

In Portal

 

Povezane vijesti