Nastavlja se kampanja ‘Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti - cijepi se!’

Kampanja ‘Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti - cijepi se’ nastavlja se s ciljem daljnjeg usmjeravanja i edukacije javnosti na cijepljenje protiv pneumokoka, a koje je za određene rizične skupine građana besplatno, izvijestili su u utorak iz Udruge poslodavaca u zdravstvu

Cijepljenje, ilustracija.

 

Pneumokokna bolesti je teška bolest odraslih osoba koja može imati značajan utjecaj na pogoršanje kronične bolesti. Posebno su ugrožene osobe s dijabetesom, astmom, KOPB-om i kardiovaskularnim bolestima.

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske kampanju provodi u suradnji s HZJZ-om, Hrvatskim društvo za javno zdravstvo HLZ-a i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a.

Navode da pozivanjem osoba s povećanim rizikom značajno mogu smanjiti stope smrtnosti u populaciji, a dodaju da bi u Hrvatskoj trebalo procijepiti gotovo milijun osoba koje su u riziku.

Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva Miroslav Venus naglasio je da je procijepljenost u Hrvatskoj samo pet posto populacije, a procjena je da je 39 posto odraslih iznad 65 godina barem s jednom kroničnom bolešću koja ih dovodi u povećani rizik za nastanak pneumokokne bolesti.

Voditeljica Odjela intenzivne i postintenzivne skrbi Klinike za plućne bolesti Jordanovac Gordana Pavliša upozorila je da smrtnost povezana s pneumokoknom upalom pluća u svijetu iznosi gotovo 1,2 milijuna smrtnih slučajeva na godinu, dodavši da dobar dio pacijenata nakon preboljele upale pluća ne uspiju se više vratiti u prijašnje stanje i mogu imati smanjenu kvalitetu života nekoliko mjeseci ili godina.

Predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih liječnika Dragan Soldo naglasio je da je cijepljenje protiv pneumokoka besplatno za kronične bolesnike, dostupno je tijekom cijele godine, a cijepi se jednom u životu.

Dodaje da se cijepljenje provodi u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite te u zavodima za javno zdravstvo što provode epidemiološki timovi.

Direktor Udruge Dražen Jurković pozvao je sve bolesnike s kroničnim bolestima da se cijepe, dodavši da se zahvaljujući cjepivu incidencija invazivne pneumokokne bolesti smanjuje za 65 do 84 posto.

- Zajedničkom suradnjom svih uključenih te aktivnim pozivanjem na cijepljenje osoba pod povećanim rizikom značajno možemo smanjiti stope smrtnosti u toj populaciji - istaknuo je Jurković.

 

Hina

 

Povezane vijesti