HRVATSKI LIJEČNIČKI ZBOR Zagreb se pridružuje globalnoj kampanji Pneumolight

U povodu Svjetskog dana svjesnosti o pneumoniji, koji se obilježava u 12. studenoga, u Zagrebu će Zagrebačke fontane i Meštrovićev paviljon biti osvjetljene plavom bojom i sloganom kampanje Pneumolight u vremenu od 17 do 23 sata, izvijestio je Hrvatski liječnički zbor (HLZ)

Rentgen pluća, ilustracija.

 

HLZ navodi da se time Zagreb i Hrvatska pridružuju globalnoj kampanji Pneumolight u sklopu koje se u metropolama diljem svijeta prepoznatljive gradske znamenitosti osvjetljavaju plavom bojom.

- Na ovaj se način općoj javnosti želi ukazati na problem upale pluća koja spada u najpogubnije zarazne bolesti od koje umiru i djeca i odrasli. Upala pluća najčešći je razlog umiranja od brojnih zaraznih bolesti, pa i u sklopu pandemije COVID-19, kao i od gripe, pneumokokne pneumonije i drugih virusnih i bakterijskih respiratornih infekcija - upozorava HLZ.

Osvjetljavanjem prepoznatljivih gradskih znamenitosti plavom rasvjetom i logom Pneumolighta, u čemu će uz brojne druge svjetske metropole sudjelovati i Zagreb, želi se senzibilizirati javnost i naglasiti važnost edukacije i prevencije zaraznih bolesti dišnoga sustava, a u prvom redu upale pluća.

Kampanja, koju u Hrvatskoj provodi Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu, prošle je godine u svijetu mobilizirala 150 gradova iz 50 zemalja, a još se veći odaziv očekuje ove godine.

Kampanja Pneumolight lansirana je 2020. godine od španjolske Udruge za potporu i informiranje oboljelih od upale pluća i njihovih obitelji (NEUMOAI) te uz potporu koalicije globalnih aktivista ‘Svaki udah se računa’ te 28 znanstvenih institucija iz svijeta. Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu HLZ-a nositelj je obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o pneumoniji, dok je dr. Rok Čivljak nacionalni koordinator kampanje Pneumolight u Hrvatskoj. Kampanju u Hrvatskoj podržavaju i Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatska kuća disanja te Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.

 

Hina

 

Povezane vijesti