PRAVOBRANITELJICA SLONJŠAK Je li osobama s invaliditetom primjereno stanovanje u Republici Hrvatskoj lutrija?

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH organizirala je 27. listopada 2021., u okviru Foruma virtualnog učenja o Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, online edukaciju pod nazivom 'Je li osobama s invaliditetom primjereno stanovanje u Republici Hrvatskoj lutrija?'

Kolica na rampi na ulazu, ilustracija.

 

Edukacija je okupila oko 80 sudionika predstavnika organizacija, saveza i udruga, s ciljem predstavljanja pokrenute inicijative za donošenje propisa vezanih za socijalno stanovanje.

U Republici Hrvatskoj ne postoji niti zakon niti sustav ili sustavni pristup temi socijalnog stanovanja. Zbog toga pokret osoba s invaliditetom dugi niz godina zagovara inicijativu za donošenje Zakona o socijalnom stanovanju. U međuvremenu, u pojedinim gradovima sporadično se rješavaju pitanja stanovanja određenog broja osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, ponekad dodjelom prilagođenog stana, međutim najčešće dodjelom djelomično prilagođenog ili neprilagođenog stambenog prostora. Uz to osobe s invaliditetom uglavnom nemaju mogućnosti unajmiti odgovarajući stan zbog postojećih predrasuda. Kako je cijena stanova zadnjih godina rapidno rasla, najveći broj osoba s invaliditetom ne može si priuštiti stan prema tržišnoj cijeni, a to ne može niti velik broj građana Republike Hrvatske kao što su mladi, osobe starije životne dobi i ostale društveno ranjive skupine.

Dopredsjednica SOIH-a Marica Mirić istaknula je kako 8. centar znanja, kojeg čini 13 nacionalnih saveza, zagovara osiguravanje dovoljnog broja primjerenih i pristupačnih socijalnih stanova za zadovoljavanje stambenih potreba svih pojedinaca i skupina koji si stanovanje ne mogu osigurati po tržišnim uvjetima.

Također, u planu je pozvati Vladu Republike Hrvatske, kao i regionalnu i lokalnu samoupravu, da prepoznaju, podrže i financiraju stambena rješenja za osiguravanje socijalnog stanovanja. Edukacijom je prikazano što je to socijalno stanovanje i kako je ono regulirano europskim dokumentima te na koji je način ono uređeno u nekim zemljama Europske unije i Jugoistočne Europe.

Na edukaciji i raspravama koje su uslijedile sudjelovao je i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Govoreći o temi socijalnog stanovanja, istaknuo je kako pravobraniteljica za osobe s invaliditetom godinama u svojim preporukama i izvješćima o radu, koja se podnose Hrvatskom saboru, zagovara donošenje Zakona o socijalnom stanovanju i uređenje sustava socijalnog stanovanja koji sada ne postoji. Na taj će se način osobe koje si zbog vlastitih materijalnih i ekonomskih uvjeta ne mogu samostalno riješiti pitanje stanovanja moći obratiti sustavu koji će im u tome moći na odgovarajući način pomoći. Također, zamjenik je istaknuo važnost univerzalnog dizajna čijom se primjenom, posebno kod planiranja i gradnje stambenih objekata, osobe s invaliditetom može učiniti ravnopravnim kada govorimo o stanovanju i pristupu mjestu stanovanja.

 

Izvor: Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

 

Povezane vijesti