OSIJEK Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe s psihosocijalnim teškoćama

Svrha projekta je da se kroz dostupnost inovativnih izvaninstitucionalnih usluga peer podrške u zajednici postigne socijalno uključivanje i osnaživanje te povećavanje kvalitete života osoba sa psihosocijalnim teškoćama i članova njihovih obitelji

 

U Osijeku je 1. rujna 2020. godine održano predstavljanje projekta 'Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe s psihosocijalnim teškoćama'.

Nositelj projekta je Udruga Ludruga iz Zagreba, a partneri na projektu su: Udruga za psihosocijalnu pomoć Susret iz Zagreba, Udruga za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići iz Slavonskog Broda, Stiching koalicija za rad sa psihotraumom i mir iz Vukovara, Udruga za zaštitu i promociju mentalnog zdravlja u zajednici Gita iz Ogulina, Udruga za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unapređenje duševnog zdravlja i kvalitete života Lukjernica iz Dubrovnika, Centar za pružanje usluga u zajednici JA kao i TI iz Osijeka i suradnici iz Udruge za promicanje duševnog zdravlja Feniks Split.

Tijekom predstavljanja projekta predstavnici projektnih partnera upoznali su prisutne s dosadašnjim iskustvima vezano za rad mobilnih timova peer podrške te istaknuli kako je cilj ovog projekta socijalno uključiti, osnažiti, te povećati kvalitetu života osoba sa psihosocijalnim teškoćama i članova njihovih obitelji. Razvijanjem peer podrške u zajednici želi se proširiti mreža izvaninstitucionalnih usluga u lokalnim zajednicama i tako doprinijeti stvaranju preduvjeta za proces deinstitucionalizacije u RH.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.', po pozivu 'Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza I'. Ukupni proračun projekta iznosi 1.497.924,11 kuna i u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda. Predviđeno trajanje provedbe projekta je 18 mjeseci i provodit će se u sedam županija.

Provođenjem projekta omogućiti će se nastavak kontinuiranog rada mobilnog peer tima u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, dok će se u preostalih šest županija u kojima se projekt provodi proširiti primjeri dobre prakse peer podrške. Navedeno će se postići osnivanjem i kontinuiranom provedbom grupa uzajamne podrške u tih šest županija te uspostavom i kontinuiranim radom mobilnih timova za pružanje peer podrške. Projektom je predviđena i uspostava i rad telefonske linije za emocionalnu podršku te jačanje kapaciteta stručnjaka po profesiji (socijalni radnici, psiholozi, socijalni pedagozi…) o CARe metodologiji i principima rada orijentiranog oporavku u šest županija.

Predstavnici projektnih partnera istaknuli su kako je svrha projekta da se kroz dostupnost inovativnih izvaninstitucionalnih usluga peer podrške u zajednici postigne socijalno uključivanje i osnaživanje te povećavanje kvalitete života osoba sa psihosocijalnim teškoćama i članova njihovih obitelji.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na predstavljanju projekta je prisustvovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

 

Autor: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti