Kultni strip Archie uveo lik djevojke s invaliditetom

"Harper je prije svega pametna, talentirana i zabavna djevojka. Činjenica da je s invaliditetom je samo dio njezine priče i jako smo sretni što će postati dio našeg stripa“, kažu autori 'Archija'

 

U želji da realnije prikažu stvaran život, autori popularnog stripa Archie najavili su da će u serijal uvesti novu Archijevu prijateljicu s invaliditetom.

Krajem ovog mjeseca u kultnom strip serijalu Archie pojavit će se Harper, energična i ambiciozna djevojka s invaliditetom.

Izdavači stripa Archie Comics izjavili su da će se Harper pridružiti Archiju, Jugheadu, Betty, Veronici i Reggiju u zajedničkom odrastanju u fikcionalnom gradiću Riverdale.

Harper će se u serijalu pojaviti kao rođakinja Veronice Lodge, redovnog lika u stripu, a Harper je opisana kao velika ljubiteljica mode i osoba s dinamičnom osobnošću.

Unatoč tomu što je njezin lik prikazan u invalidskim kolicima, Harper je snažna djevojka koja ne dopušta da ju invaliditet definira, najavili su autori stripa.

"Harper je samo jedan u nizu likova koje smo uključili u serijal kako bismo Riverdale približili stvarnom životu u modernom gradiću“, izjavio je John Goldwater, izvršni direktor Archie Comicsa.

"Harper je prije svega pametna, talentirana i zabavna djevojka. Činjenica da je s invaliditetom je samo dio njezine priče i jako smo sretni što će postati dio našeg stripa“, dodao je Goldwater.

Do ideje da se u strip, koji izlazi još od 1940. godine, uvede lik s invaliditetom došlo je nakon razgovora jednog od autora stripa i umjetnika Dana Parenta i Jewela Catsa, velikog Archijeva ljubitelja i također osoba s invaliditetom.

"Nakon što mi je Jewel ukazao na nužnost da se u Riverdale uvede i lik s invaliditetom, nisam imao dvojbe i pitao sam se zašto to nismo ranije učinili“, rekao je Dan.

B. Šutalo