COO DUBRAVA Projektom 'Striponauti' do pismenosti djece i mladih s teškoćama

Projekt 'Striponauti' podržava pristup stripu djeci i mladima s razvojnim teškoćama poticanjem razvoja njihove vizualno-narativne pismenosti i osiguravanjem dostupnosti stripa toj ciljanoj skupini

Stripovi, ilustracija.

 

Cilj projekta ostvarit će se obogaćivanjem knjižničnih fondova Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb, Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava i Srednje škole - Centra za odgoj i obrazovanje kvalitetnim stripovskim naslovima.

Nažalost, radi teške dostupnosti pojedinih naslova i visoke nabavne cijene stripova, učenici si rijetko kada mogu priuštiti uživanje u različitim stripovima i svim prednostima koje njihovo čitanje donosi.

U školskoj godini 2021./2022. u COO Slave Raškaj i COO Dubrava proveden je projekt 'Stripovi su knjige!' kojim je između ostaloga za te dvije školske knjižnice nabavljen 101 strip, 21 učenik je sudjelovao u radionicama izrade stripova, 42 učenika su sudjelovala u druženjima s predstavnicima lokalne strip-scene. U sklopu projekta družili su se i stvarali s Tihomirom Tikulinom Ticom, Daliborem Talajićem, Irenom Jukić Pranjić i Nikolom Čižmešijom.

Sve aktivnosti u projektu 'Stripovi su knjige!' samo su potvrdile koliko mladi s teškoćama u razvoju izvrsno prihvaćaju strip kao medij i koliko im znači imati priliku čitati kvalitetne i različite naslove kao i biti vođeni i podržavani u svom hobiju od najvećih imena hrvatske strip-scene.

Također, učenici iz različitih Centara međusobno su se družili, izmjenjivali dojmove i strip preporuke, natjecali se u kvizovima znanja i osvajali s projektom povezane nagrade.

- Nakon takvog iskustva nismo mogli dopustiti da ne nastavimo s pričom dalje i tada se pojavila ideja za nastavak projekta kroz 'Striponaute' - kažu iz COO Dubrava.

- Ove godine ne planiramo isključivo nabavu novih stripovskih naslova. Provedbom radionica izrade stripa i objavljivanjem prilagođenog priručnika za izradu stripa podržat će se razvoj vizualno-narativne pismenosti korisnika projekta. Pored toga, u trima partnerskim ustanovama provodit će se aktivnosti Kluba ljubitelja stripa 'Striponauti' i druženja s predstavnicima lokalne strip-scene s ciljem poticanja interesa za strip kao narativni medij, ali i za stripovsku kulturu općenito - kažu.

Osim izravnog pozitivnog obrazovnog i rehabilitacijskog utjecaja na ciljanu skupinu jedan od ciljeva projekta je i podizanje svijesti u javnosti o vrijednosti stripa kao samostalne umjetničke forme.

Projekt se provodi u školskoj godini 2023./2024. uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Umjetnička organizacija Stripaonica, a partner u promotivnim aktivnostima Udruga Crtani romani šou.

Službena Facebook stranica Projekta 'Striponauti' dostupna je ovdje.

 

In Portal