VEČERI U ORISU Prilika da pijete vrhunska vina i pritom se kulturno i kreativno uzdignete

Ovim projektom Oris Kuća arhitekture želi svim generacijama pružiti mogućnost za kulturno, produktivno i kreativno druženje, koje nam ponekad uistinu nedostaje

Večeri u Orisu

 

U ponedjeljak, 16. listopada s početkom u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Ulica Kralja Držislava 3, Zagreb) započinje novi cjelogodišnji serijal događanja - Večeri u Orisu.

Večeri u Orisu je projekt koji obuhvaća panel rasprave, razgovore, predavanja arhitekata, ali i autora sa drugih polja stvaralaštva - znanstvenika, umjetnika, književnika, glazbenika te drugih zanimljivih predavača. Ovim projektom Oris Kuća arhitekture želi svim generacijama pružiti mogućnost za kulturno, produktivno i kreativno druženje, koje nam ponekad uistinu nedostaje.

Serijal započinje predstavljanjem projekta 'Vinarija Tomac', arhitekata Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića, a moderator događanja je Maroje Mrduljaš.

Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, diplomirali su na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Zajednički ured 'Dva arhitekta' osnivaju 1992. godine, a njihov dugogodišnji rad okrunjen je nagradama Bernardo Bernardi, Drago Galić, Vladimir Nazor, Nagrada grada Zagreba te brojnim međunarodnim nagradama.

Obitelj Tomac poznata je po pjenušcima, a vinska karta bazirana je na maceriranim vinima koja odležavaju u velikim drvenim bačvama i amforama. Kraj je poznat po drvenim bačvama, a odležavanje i čuvanje vina u amfori (quevri), koja je zakopana u zemlju na mjestu koja se zove marani, drevna je gruzijska metoda. Oslanjanje na tradiciju, povratak vrijednostima koje baštinimo od djedova, koristeći drvene ali osuvremenjene tehnologije i iskustva srodnih regija put je koji vodi prema prirodnim i nesputanim vinima.

- Od samog početka nismo dvojili da arhitektura treba biti okvir koji udomljuje taj način razmišljanja, a naša je zadaća da arhitektonskim jezikom i izražajnim sredstvima pošaljemo istu nedvosmislenu poruku kao vina koja će u njoj obitavati.

Obilazeći Donju Reku opazili smo gospodarsko dvorište s drvenim štagljem i stogodišnjom stajom sa zidovima od opeke. Saznanja prilikom tog posjeta poslužila su nam kao inspiracija i bila su ključna pri donošenju svih važnih odluka u procesu projektiranja po pitanju odnosa prema tipologiji i graditeljskim elementima oblikovanja, smještaja kuće na parceli, odabiru i tretmanu materijala - kažu iz Vinarije Tomac.

Nakon zanimljivog predavanja i rasprave, na druženju u ugodnoj atmosferi, uz degustaciju vrhunskih vina Vinarije Tomac.

 

In Portal