ORIS KUĆA ARHITEKTURE Otvorenje izložbe crteža legendarnog arhitekta Vjekoslava Ivaniševića

Arhitekt Vjekoslav Ivanišević bio je talentiran projektant, kao i izuzetan crtač, te su njegova djela upotpunjena autorskim crtežima zanimljiva ne samo struci, već i široj javnosti

Vjekoslav Ivanišević, izložba

 

U zagrebačkoj Oris Kući arhitekture u utorak, 3. listopada u 18 sati, svečano će se otvoriti izložba Arhitekt Vjekoslav Ivanišević.

Izložbom će se prezentirati životni opus pokojnog splitskog arhitekta Vjekoslava Ivaniševića (1947. - 2018.). Njegovo arhitektonsko djelo čini preko 40 realizirana projekta, a sudjelovao je na natječajima za koje je dobio veliki broj nagrada.

Među bitnim realizacijama nalaze se projekti od velikog značaja za cijelo društvo i gradove Dalmacije kao što su Zdravstvena škola, Medicinski fakultet u Splitu, uređenje rive u Trogiru, uređenje Marmontove ulice u Splitu, Klinika za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split, Gradska sportska dvorana Omiš, Gradska sportska dvorana Kaštel Sućurac, Sportski kompleks Jadran i Tenis centar Bol.

Arhitekt Vjekoslav Ivanišević bio je talentiran projektant, kao i izuzetan crtač, te su njegova djela upotpunjena autorskim crtežima zanimljiva ne samo struci, već i široj javnosti. U sklopu izložbe bit će prezentirani i njegovi radovi kroz veći broj maketa.

Arhitekt je posthumno dobio Nagradu Grada Splita za životno djelo.

U sklopu izložbe predstavit će se istoimena monografija čija je autorica njegova kći Petra Ivanišević Brzulja, također arhitektica. Ova knjiga po prvi put cjelovito sabire i predstavlja djelo Vjekoslava Ivaniševića, značajnog hrvatskog i splitskog arhitekta, otkrivajući nam istodobno jedan život pomno posvećen poimanju i stvaranju arhitekture. Nakladnik je Društvo arhitekata Split.

Na izložbi o Vjekoslavu Ivaniševiću govorit će kolege i prijatelji arhitekti Dinko Kovačić i Nenad Fabijanić.

Izložba će se moći razgledati do 14. listopada 2023. godine.

 

In Portal