Održan 7. Molizaiko - smotra kulture domovinske i iseljene Hrvatske

Pokrajina Molise u Italiji bila je u subotu sedmi put domaćin susreta zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske ‘Molizaiko 7’ u gradiću Kruču (Acquaviva Collecroce), a riječ je o smotri kulture, pjesništva i folklora te enogastronomije

Udruga Điran, zajednička fotografija.

 

‘Molizaiko 7’ otvorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te rekao da je danas predstavljena kulturna baština bogatstvo ljepote i raznolikosti koje smo naslijedili od naših predaka i koje ćemo ostaviti našim potomcima.

- To nam daje osjećaj identiteta i kontinuiteta, ona nas određuje onime što jesmo, čini onima koji jesmo. Zahvaljujem svima koji sudjeluju u tom visokovrijednom projektu, koji pokazuje ljubav prema građanima Italije hrvatskoga porijekla, koji im je potpora i podrška, a Središnji državni ured uvijek će stajati uz njih - poručio je Milas.

Sudionike je pozdravila i zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u Rimu Iva Pavić poručivši da hrvatska jezična manjina u Moliseu predstavlja jednu od najposebnijih manjina na svijetu.

- Iako je jedna od najmanjih, ako pogledamo brojke, ona je uspješno očuvala hrvatski jezik, tradiciju, identitet i kulturu već dulje od pet stoljeća - dodala je.

Na susretu su nastupili Udruga Điran iz Ugljana, Hrvatska kulturna zajednica iz Berlina, Kulturno umjetničko društvo iz Sesveta i domaćini, Molise Folk.

Susret zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske ‘Molizaiko’ organizirale su udruge Jedna Musika iz Kruča i Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima, uz potporu Matice iseljenika Hrvatske.

Sudionici su posjetili i mjesta u kojima žive Moliški Hrvati - Tavennu, Mundimitar i Filić.

 

Izvor: Hina

 

Povezane vijesti