NAJAVA Dvanaesta Smotra rovinjske fotografije

Otvorenje kolektivne izložbe fotografija 12. Smotre rovinjske fotografije će se održati u četvrtak, 29. prosinca 2022., u 18 sati, u Centru vizualnih umjetnosti 'Batana' - Photo Art Gallery 'Batana' u Rovinju, Trg brodogradilišta 2

Silvia Butković, fotografija 'Znatiželja'.

 

Na natječaj su pristigle 183 fotografije i 22 kolekcije 47 autora.

Prva nagrada pripala je autorici Silviji Butković za fotografiju 'Znatiželja', drugo je mjesto zauzela fotografija 'Together' autorice Silene Košara, dok je na trećem mjestu 'Hod pobjednika' autora Danijela Janka.

Među pohvaljenim radovima pronašli su se radovi Roberta Hrelje 'Stepenište', Ettorea Perazzette 'Prua', Ivone Milotić 'Svijet u rukama', Ermana Bančića 'Nova veza 3', Živane Selimović 'Liquid' i Ane Travizi 'Galovački buk'.

I ove godine tema Smotre je bila slobodna, jer je primarni cilj poticanje stvaranja, kao i kontinuirano učenje o fotografskim tehnikama, kompoziciji i pričanju priče.

CVU Batana je sljednik duge i vrlo bogate fotografske tradicije u Rovinju, koja ove godine obilježava 159. godišnjicu. Umijeće fotografiranja preneseno je direktno iz Pariza i Beča pa se u Istri pod utjecajem pariške i bečke škole već 1850. godine javljaju prvi majstori litografi i dagerotipisti. Fotografska zbivanja u Rovinju imaju svoj početak još negdje 1860. godine, odnosno u isto vrijeme kada se fotografija pojavila u europskim metropolama. Krajem tih 60-ih godina 19. stoljeća u Rovinju je djelovao prvi poznati rovinjski fotograf Luigi Caenazzo, čiji se opus nalazi većinom u Povijesnom muzeju u Zadru. Klupska izložba fotografija pod nazivom 'Smotra rovinjske fotografije' i izložbe fotografija mladih pod nazivom FOTO uvrštene su u kalendar izložbi krajem 2009. godine, kada je došlo do promjene rukovodstva - M. Boljkovac, E. Bančić, G. Ukić, V. Giuricin, M. Bacelj i S. Košara, kao i novih ideja i zamaha.

 

Izvor: Grad Rovinj

 

Povezane vijesti