GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI Mrežne stranice Zbirke umjetničkih djela Josipa Crnoborija

U povodu 115. godišnjice rođenja akademskog slikara Josipa Crnoborija i u povodu obilježavanja 40. obljetnice djelovanja Galerije Klovićevi dvori, predstavljene su nove mrežne stranice Zbirke umjetničkih djela akademskog slikara Josipa Crnoborija

Josip Crnobori

 

U Zbirci umjetničkih djela akademskog slikara Josipa Crnoborija danas se čuva 98 djela, među njima 61 ulje na platnu/lesonitu i 37 crteža. Među uljima na platnu ističu se portreti nastali između 1938. i 1998. godine, mrtve prirode slikane četrdesetih godina prošlog stoljeća i nekolicina pejzaža iz istog razdoblja. Crteže iz zbirke kao i ulja na platnu načelno je moguće grupirati u nekoliko tematskih cjelina: portreti, aktovi, (studije, skice), pejzaže i mrtve prirode.

Josip Crnobori (Banjole, 22. listopada 1907. - Zagreb, 12. kolovoza 2005.), bio je hrvatski slikar, koji je veći dio svog života proveo u emigraciji. Vratio se u Hrvatsku 1999., nakon što mu je 1998. godine priređena velika izložba u Klovićevim dvorima u Zagrebu - Povratak slikara. Umro je u Zagrebu 2005. godine u dobi od 98 godina.

Mrežne stranice Zbirke umjetničkih djela Josipa Crnoborija, nakladnika Galerije Klovićevi dvori, korisnicima predstavljaju brojnu građu o stvaralaštvu i osobnosti slikara Josipa Crnoborija koju su kustosi i dokumentaristi godinama sakupljali.

Program je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

 

Izvor: Culturenet.hr

 

Povezane vijesti