GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI U tijeku izložba 'Umjetnost slavonskog plemstva'

U Galeriji Klovićevi dvori u tijeku je izložba 'Umjetnost slavonskog plemstva - vrhunska djela europske baštine', koja se može razgledati od 23. travnja do 18. srpnja 2021. godine

Joseph Lauer, 'Mrtva priroda s lovačkim priborom'.

 

Kako je objavljeno na culturenet.hr, izložba predstavlja više od 200 umjetnina vezanih uz najznačajnije plemićke obitelji istočne Hrvatske.

- Realizirana u partnerstvu s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzejom Slavonije u Osijeku, izložba namjerava sintetizirati dosadašnja istraživanja likovne baštine plemićkih obitelji novovjekovnoga razdoblja na području istočne Hrvatske - stoji u tekstu.

Kako je i najavljeno, izložene su slike, skulpture, minijature, grafike i predmeti umjetničkog obrta, likovne zbirke obitelji Odescalchi, Eltz, Pejačević, Hilleprand von Prandau, Normann-Ehrenfels, Mihalović, Janković Voćinski, Janković Daruvarski, Adamović i drugih. Uglavnom, odabrani su predmeti širokog kulturološkog raspona - od umjetnina, preko umjetničkog obrta do arhivskog gradiva i srodne građe s naglaskom na djela likovne umjetnosti.

Prije samog otvaranja iz Klovićevih dvora rekli su kako se tom izložbom oblikovao za široku publiku, ali i stručnjake različitih profila, atraktivan prikaz reprezentativne baštine, ali i svakodnevne kulture življenja plemstva. Ujedno, njome se istovremeno valorizirala i njihova uloga u kulturno-povijesnoj i umjetničkoj ostavštini Hrvatske te kontekstualizirala u europskim umjetničkim i kulturnim dosezima u rasponu od 18. do gotovo sredine 20. stoljeća.

- Bogate zbirke plemićkih obitelji koje su odigrale važnu ulogu na gospodarskom, političkom i kulturnom planu prostora današnje istočne Hrvatske korespondiraju s najkvalitetnijim onodobnim kolekcijama i postavljaju našu povijest umjetnosti i kulture u direktan odnos s centrima kulturne i umjetničke produkcije Europe, dodaje se u najavi. Veliki broj tih predmeta čuva se ponajviše u hrvatskim muzejima, ali i u inozemnim privatnim i javnim kolekcijama - pojašnjeno je.

Također, kako je nadalje objavljeno, na izložbi je ponajprije izložen materijal hrvatskih muzejskih ustanova, ali i iz privatnih i inozemnih kolekcija. Koncipirana je dijelom kronološki, a dijelom tematski - od baroka do moderne umjetnosti početka 20. stoljeća, odnosno od portretistike kao najzastupljenijeg žanra do genre scena, pejsaža, veduta, mitoloških scena, sakralnog slikarstva. Zastupljene su različite umjetničke vrste - slikarstvo, grafika, crteži, skulpture i reljefi, a dio postava kroz muzeografska rješenja daje uvid u arhitekturu kao značajan segment likovnosti na koja su utjecale plemićke obitelji - obiteljski dvorci, kurije, kapele i crkve.

Autorice izložbe su Jasminka Najcer Sabljak i Silvija Lučevnjak, a kustosice Valentina Galović i Iva Sudec Andreis.

 

Izvor: culturenet.hr

Fotografija: Milan Drmić (Joseph Lauer, 'Mrtva priroda s lovačkim priborom')

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti