ZAGREB Umjetnost Vlaha Bukovca ponovno u Klovićevim dvorima

Zagrebačka je faza istodobno i najplodonosnija razvojna cjelina, u kojoj Bukovac stvara neka od svojih kapitalnih djela, sudjeluje u društvenom i umjetničkom životu Zagreba

Bukovac, Klovićevi dvori

 

U povodu 100. godišnjice smrti jednog od najvećih hrvatskih slikara te u okviru 'Ciklusa Vlaho Bukovac u Europi', u četvrtak, 17. veljače 2022., u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu otvorena je Izložba 'Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903.'.

Druga od tri predviđene izložbe predstavlja nikad viđena Bukovčeva djela, rijetko izlagane slike, ali i dobro poznata remek djela slavnog umjetnika.

Nakon već održane pariške izložbe, ovaj postav okuplja djela nastala u Zagrebu, Cavtatu i Beču. Pojašnjeno je da je zagrebačka faza istodobno i najplodonosnija razvojna cjelina, u kojoj Bukovac stvara neka od svojih kapitalnih djela, sudjeluje u društvenom i umjetničkom životu Zagreba te se druži sa zagrebačkom intelektualnom elitom.

- Bukovčev život je umjetničko djelo - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet i zahvalio autoricama izložbe Petri Vugrinec i Luciji Vuković te ravnatelju GKD Antoniju Picukariću što su ovom izložbom vratili Klovićeve dvore na kulturnu mapu grada.

Napomenuto je da su okupljene pozdravili i ravnatelj Galerije Antonio Picukarić, autorica izložbe Petra Vugrinec te predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić u ime sponzora, dok je izložbu otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Izložba je otvorena do 22. svibnja 2022., a više detalja možete pronaći na gkd.hr.

 

Izvor: Grad Zagreb

 

Povezane vijesti