Pogled iz kolica Ante Raosa: MOST nas želi prevesti žedne preko vode

Žalosno je da jedna mlada ekipa koja je ulijevala nadu i ukazala na jedan drugačiji put ne zna što s kapitalom koji su im dodijelili birači

 

Jednom prilikom na lokalnim izborima kandidat za načelnika jedne od mnogobrojnih općina nakon dobivenih izbora prvo pitanje koje si je postavio bilo je "A što sad?".

Ako gledamo političku zbilju u Hrvatskoj, mislim da se to upravo događa. Politička grupacija, koja se okupila oko MOST-a, sve više nalikuje na brod koji ne zna kuda plovi, kao roditelji koji su dobili dijete pa ne znaju što s njim. Žalosno je da jedna mlada ekipa koja je ulijevala nadu i ukazala na jedan drugačiji put ne zna što s kapitalom koji su im dodijelili birači. Po svemu sudeći, slijede nam novi izbori, a to je izbor MOST-a. Ma koliko oni ponavljali da je to izbor HDZ-a i SDP-a, oni su ti koji nemaju hrabrosti preuzeti odgovornost.

Da se razumijemo, ne napadam MOST kao političku platformu, samo žalim što nisu u stanju prepoznati obvezu koju su preuzeli i povjerenje koju su dobili. Oni nikada nisu u izbornoj kampanji govorili o slaganju koalicije između HDZ-a i SDP-a. Svaki boksač koji uđe u ring ili se bori ili dobije batine, a politička arena je upravo to: kada uđeš nema odustajanja, za borbu koju vodiš očekuješ dobiti svašta. Ako je MOST spreman potrošiti 120 milijuna kuna za nove izbore, bilo bi bar toliko uljudno da objasni u čemu je poanta. Ako je to nekih novih 35 saborskih mjesta za njih, ne znam što bi s njima kada sada imaju sve mogućnosti i kada imaju priliku da oni budu ti koji odlučuju. Možda žele još saborskih mjesta ili je to bahatost koja teži za brisanjem i SDP-a i HDZ-a, što je opet nemoguća misija.

Zapravo, postavlja se pitanje što je MOST, tko ga je okupio i kakvu to igru igraju. Što se dobiva njihovim lutanjem i zagovaranjem velike koalicije, ako su govorili da neće ni s HDZ-om ni sa SDP-om, onda bi bilo logično da ne mogu ni s njima zajedno, ali oni to uporno guraju. Osobno to mi je pomalo čudno. Je li na pomolu neki novi sustav koji do temelja uništava čovjeka? Jesu li na pomolu neki novi uvjeti koji će uništiti i ono malo srednje klase, koja je svojedobno bila nositelj zajednice.

Čeka li nas ukidanje zdravstvene zaštite, manje mirovine, manja socijalna prava, manje plaće za javne djelatnike. Čeka li nas uvođenje poreza na imovinu, na kapitalnu dobit (stupa na snagu od 1. siječnja 2016.)? Hoće li se bogatim pojedincima još više povećati potpora na uštrb malih poduzetnika? Dolazimo li do toga da se ukida ili smanjuje naknada za nezaposlenost, hoće li se smanjiti porodiljne naknade?

Nekako stječem dojam da nam se nameću neka nova pravila koja zagovara MOST pod krinkom "reforme", ali reforme o kojima su govorili prije izbora nema ni govora. Počinjem se pitati jesmo li uistinu pročitali sve što su predložili Mostovci, a prihvatile ove dvije velike koalicije.

Pere li to MOST ruke od odgovornosti kada kažu – nije odgovornost na manjoj političkoj opciji, odgovornost je na političkim opcijama koje imaju veći politički postotak u Saboru – ovo je nastup onih koji ne znaju što i s kim žele. Naravno da je MOST najviše politički odgovoran, oni su ti koji uvjetuju, oni su ti koji postavljaju pravila, oni su ti koji žele sve pod isti kišobran i za to su ne najodgovorniji, već jedini odgovorni.

MOST se igra politikom koju definitivno ne razumije.Tražiti od drugi da prihvate nešto što im je neprihvatljivo jedino se može nazvati ucjenom. Ako je jedino rješenje da ova zemlja izađe iz krize Vlada nacionalnog jedinstva onda moram reći kako smo mi jako daleko od rješenja. Ne želim govoriti o nekoj prevari birača, ali ovakvim raspletom događaja koji je na vidiku čini mi se da su svi prevareni, da su svi izgubili. Ispijanje kava po hotelima uz mlaćenje prazne slame neprihvatljivo je svakome. Možemo mi govoriti o poštenju koliko hoćemo, ali oni koji razumiju politika znaju da se u politici odlučuje i dogovara, vrluda i podmeće i nema pravila. Politika je umijeće nemogućega. Zato gospodo, i jedni i drugi i treći, shvatite: birani ste da odlučujete i služite, ali i da odgovorno i realno rješavate izazove. Ne zaboravite - svatko je zamjenjiv.

Ante Raos

 

Povezane vijesti