Zaklada Onkologija: Broj oboljelih od zloćudnih tumora u zabrinjavajućem je porastu

U nastojanju da se smanji stopa smrtnosti od raka u Hrvatskoj, Zaklada Onkologija surađuje s bolesnicima, njihovim obiteljima i udrugama, a dosad je osigurala i više od 300 stipendija za edukaciju mladih onkologe na vrhunskim svjetskim klinikama

 

Zloćudni tumori jedan su od najvećih javno-zdravstvenih problema u svijetu, a stope pojavnosti i smrtnosti od raka pokazuju kontinuirani porast, kako u svijetu i u Europi, tako i u Hrvatskoj, istaknuto je u utorak navečer na predstavljanju Zaklade Onkologija.

Zaklada već pet godina aktivno djeluje na edukaciji hrvatskoh liječnika i onkoloških pacijenata, a u budućnosti planira osnivanje virtualnog nacionalnog instituta za rak.

U nastojanju da se smanji stopa smrtnosti od raka u Hrvatskoj, Zaklada Onkologija surađuje s bolesnicima, njihovim obiteljima i udrugama, a dosad je osigurala i više od 300 stipendija za edukaciju mladih onkologe na vrhunskim svjetskim klinikama te šest tečajeva onkološke edukacije za obiteljske liječnike i medicinske sestre.

Zaklada svakodnevno radi na edukaciji pacijenata, radionicama i savjetovalištima u namjeri da razbije predrasude i omogućiti kvalitetnije i bolje liječenje onkoloških bolesnika, s obzirom na pokazatelje da 70 posto bolesnika u Hrvatskoj namjerno ne uzima propisanu terapiju zbog internetskih informacija, lošeg stanja ili sumnje u liječnika.

U suradnji s Hrvatskim društvom za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva prošle je godine organizirala i kampanju "Bolesnik treba znati, htjeti, tražiti i sudjelovati", koja je provedena u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

"Kampanju smo pokrenuli zbog činjenice da u Hrvatskoj stope smrtnosti od karcinoma već dva do tri desetljeća ne opadaju. Jedan od razloga je i činjenica da bolesnici ne sudjeluju proaktivno u svom liječenju tako da smo krenuli s educiranjem i motiviranjem bolesnika i njihovih obitelji", izjavio je na predstavljanju osnivač zaklade i doajen hrvatske onkologije Mirko Šamija.

Istaknuo je da Hrvatska danas ima dobre klinike za onkološke bolesnike na gotovo svim KBC-ima, ali nedostaje umreženost i ujednačenost dijagnostičkih i terapijskih postupaka na području cijele Hrvatske.

Stoga je kao jedan od najvažnijih planova za budućnost istaknuo osnivanje virtualnog nacionalnog instituta za rak, središnje državne onkološke ustanove koja bi osigurala ujednačene postupke za onkološke bolesnike.

U svijetu je 2012. godine od raka umrlo 8,2 milijuna ljudi, a 2030. se očekuje 13 milijuna umrlih dok za iste godine brojke u Europi iznose čak 1,9 milijuna. Prevalencija, odnosno broj živih onkoloških bolesnika u svijetu je 32,6 milijuna, u Europi 8,8 milijuna, a u Hrvatskoj 61.969.

Hina

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

Povezane vijesti