Otvorimo ruke inkluziji: Kako otvoriti škole djeci s razvojnim teškoćama i uključiti ih u društvenu zajednicu

Ovom tribinom u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije nastojalo se pokazati kako je inkluzija djece s teškoćama u razvoju, tamo gdje ima dobre volje i ne postoje barijere u glavama onih koji odlučuju, itekako moguća

 

Povodom obilježavanja 12. rođendana Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, pod pokroviteljstvom Grada Siska i gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, u sisačkom hotelu Panonija održana je edukativna tribina 'Otvorimo ruke inkluziji'.

O dobrim primjerima prakse inkluzije djece s teškoćama u razvoju u vrtićima i školama grada Siska govorili su Irena Milunić, voditeljica Savjetovališta za djecu i mladež Crvenog križa Sisak, Ivana Čubrilo Franjić, edukacijska rehabilitaotrica u vrtićima Sisak Stari i Sisak Novi, Kristina Sučić, voditeljica Odsjeka za predškolski odgoj, obrazovanje i sport u UO Grada Siska, Željka Birač, ravnateljica OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Sisak i Vesna Šebek, ravnateljica OŠ Braća Ribar Sisak. O praktičnim primjerima dobre i loše inkluzije svoje djece govorili su roditelji Dijana i Miro Smajo te Nataša Čižmešija.

Nazočnim ravnateljima i stručnim djelatnicima predškolskih i školskih ustanova iz Petrinje, Siska, Ludine, Topuskog, Mečenčana, Jabukovca, Martinske Vesi, Hrvatske Kostajnice, Gline, Galdova, Dvora, Kutine, Novske, Lipovljana i Jasenovca te pomoćnicima u nastavi korisne su bile informacije o novom Pravilniku o odgoju i obrazovanju djece s teškoćama u razvoju kojeg su predstavile više stručne savjetnice za obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju Marijana Gojčeta iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Vladimira Brezak iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

U ime Sisačko-moslavačke županije tribini je nazočio Darjan Vlahov, v.d. pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport i Ivan Kirinčić, viši stručni savjetnik u županijskom UO za socijalnu skrb. U ime Grada Petrinje nazočio je viši stručni savjetnik Joso Grahovac, dok je u ime gradonačelnice Siska koja je bila pokrovitelj ove tribine nazočne pozdravila Kristina Sučić, iz UO za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Siska.

Edukativna tribina 'Otvorimo ruke inkluziji' dio je projektnih aktivnosti Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije pod nazivom 'Mala kuća - Velika pomoć' koja je financirana sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2014./2015.

Ovom tribinom ravnateljima i djelatnicima škola s područja Sisačko-moslavačke županije nastojalo se pokazati kako je inkluzija djece s teškoćama u razvoju, tamo gdje ima dobre volje i ne postoje barijere u glavama onih koji odlučuju, itekako moguća. Škole se trebaju otvoriti djeci s razvojnim teškoćama, uključiti ih u zdravu okolinu i društvenu zajednicu a zadaća Agencije i Ministarstva je da im u tome pomogne i omoguće im edukativnu i svaku drugu podršku.

In Portal

 

Povezane vijesti