Tiflološki muzej: Radionice uz izložbu posvećenu glasovitom slijepom znanstveniku Eugenu Wagneru

U Tiflološkom muzeju će se tijekom održavanja izložbe održavati radionice pod vodstvom profesora matematike i fizike, kao i tijekom obilježavanja manifestacije Noć muzeja u kojoj se za posjetitelje pripremaju zanimljiva interaktivna događanja

 

Želim znati! naziv je izložbe koju će posjetitelji Tiflološkog muzeja u Zagrebu moći razgledati od 18. prosinca do 19. veljače 2015. Autorica izložbe je Lucija Šoda, viša kustosica u Tiflološkom muzeju i voditeljica zbirke Donacija Wagner.

Izložbom Želim znati! javnosti će se predstaviti zbirka Tiflološkog muzeja, Donacija Wagner, koja se sastoji od učila za nastavu matematike i fizike koja su plod tridesetogodišnjeg pedagoškog znanstveno-stvaralačkog rada slijepog prirodoslovca, inovatora, nastavnika matematike i fizike Eugena Wagnera. Sva učila izrađena su sredinom 20. stoljeća prema Wagnerovim nacrtima u tvornici Učila, u kojoj je radio kao konstruktor i savjetnik projektno-razvojnog odjela. Na starim učilima izvršeni su konzervatorsko-restauratorski zahvati te su stečeni uvjeti da se zbirka u novom svjetlu pokaže javnosti i trajno ostane sačuvana kao dio kulturne baštine i izvor znanja za buduće generacije.
Izložba Želim znati! edukativna je i interaktivna: posjetitelji će imati priliku, uz pomoć replika izloženih modela, dodirom aktivno sudjelovati u razumijevanju pojedinih matematičkih poučaka te putem interaktivnih animacija fizikalnih pokusa spoznati osnovne zakonitosti fizike.
U Tiflološkom muzeju će se tijekom održavanja izložbe održavati radionice pod vodstvom profesora matematike i fizike, kao i tijekom obilježavanja manifestacije Noć muzeja u kojoj se za posjetitelje pripremaju zanimljiva interaktivna događanja. U realizaciji tih sadržaja sudjelovat će Hrvatsko matematičko društvo.

Radionice vezane uz izložbu Želim znati:

22. prosinca 2014. Božićna priča, radionica iz matematike za osnovnu školu (Tanja Souice, prof.)

15. siječnja 2015. Mala škola astronomije, radionica iz fizike (Višnja Srdelić, prof.)

19. siječnja2015. Veliki i mali brojevi, radionica iz matematike za razrednu nastavu

(dr. sc. Dubravka Glasnović Gracin )

6. veljače 2015. Matematičke slagalice, radionica iz matematike za osnovne i srednje škole (Renata Svedrec, prof.)

In Portal

 

 

Povezane vijesti