Moja priča: Darija Šimunov

Priča od koje se ledi krv u žilama: Darija je bila djevojka koja je diplomirala književnost i povijest umjetnosti, i čiji je život imao ružičastu prespektivu sve dok je sudbina nije dovela u ruke tzv. liječnika. Kriva dijagnoza – multipla sleroza - dovela ju je u situaciju da se bori, ne za sretni, nego za goli život

 

Darija Šimunov je djevojka koja je u kolicima dala zadnje ispite na fakultetu, te diplomirala komparativnu književnost i povijest umjetnosti. Zadranka koja želi vratiti svoje zdravlje oduzeto postavljanjem krive dijagnoze treba našu pomoć: za operaciju na klinici Ragnitz u Grazu potrebno joj je 20.000 eura. Iznos koji joj može vratiti život.

Obožava knjige i filmove i predugo boravi u izolaciji iz koje želi van. Pokažimo još jednom da smo ljudi koji osjećaju, jer sustav je i ovaj put zakazao.

Dariji Šimunov 2006. godine dijagnosticirana je multipla skleroza. Prvo pogoršanje osjetila je u jesen 2007. godine kada je dobila kortikosteroide te je uslijedila terapija interferonom. Terapiju je dobro podnijela i sve se vratilo u normalu do pada u kupaonici u veljači 2009. godine.

"Udarila sam kralježnicom u rub kade. Mislila sam da se takve stvari događaju samo u filmu", kaže Darija.

"Nakon pada 2009. godine u roku 30 sati prestala sam hodati. Napravili su mi rendgen i vidjeli pomaknuće od 6 mm, ali ponovili su da je to multipla skleroza. Primljena sam u KB Sestara Milosrdnica u Zagrebu i otpuštena s dijagnozom da je došlo do pogoršanja matične bolesti. Prepisana mi je terapija citostaticima koji su mi dodatno narušili zdravlje. Bol u kralježnici bila je sve gora i odlučila sam se obratiti liječnicima u Zadru. Specijalizant dr. Ante Tolić bio je znatiželjan i rekao: 'Idemo vidjeti je li to od multiple ili postoji nešto više vezano uz kralježnicu?'

Njegova sumnja bila je točna i uslijedila je operacija kralježnice s osam mjeseci zakašnjenja. Prva reakcija nakon operacije bila je micanje nožnim prstima, od pada je osjet ostao prisutan, iako je motorika nestala.

Nakon toga moja majka razgovarala je sa profesoricom Demarin u Vinogradskoj bolnici, koja joj se usmeno ispričala zbog krive dijagnoze, ali ja od toga nemam nista. Poslali smo cijeli slučaj u Ministarstvo zdravlja i to je sve proslijeđeno na liječničku komoru. Prisutni su i problemi s mjehurom koji su doveli do toga da mi je desni bubreg otkazao i da drugi moram spasiti ili umirem. Od ležanja pojavila se izraslina pod kožom na leđima, pa i to treba operirati. Osam godina su me liječili pod krivom dijagnozom multipla skleroza, a početkom 2014. dokazana mi je neuroborelioza od ugriza krpelja.

Neophodna je kompletna dijagnostika, jer u svih tih osam godina ništa nije učinjeno, ustvrdio je dr. Damir Štajcer koji je preporučio odlazak u Graz kamo je poslao i moju medicinsku dokumentaciju.

Ovdje su me po ne znam koji put otpisali, a u privatnim klinikama u Zagrebu i Varaždinu kažu da se sve može, ali naravno da to košta. Moj život je od Boga jednako vrijedan kao i Vaš. Ne vidim kako su se usudili oduzeti mi to pravo. Troškovi dijagnostike i operacije u Grazu iznose 20.000 eura. Hvala svima, znanima i neznanima, koji su mi poklonili trenutak svog vremena i pažnje te dopustili da uđem u njihov život, pa i na tren", završila je Darija koju je i ovaj razgovor iscrpio.

Žiro-račun na koji možete uplatiti sredstva:

Darija Šimunov
IBAN: HR3424840083211151757 (RBA)
email: darija.simunov@gmail.com
Adresa: sv.Vinka Paulskog 7.
23000, Zadar

Piše: Božica Ravlić