Udruga: slijepih Istarske županije: Uspješno okončan projekt 'Dobar dan'

Većina slijepih članova Udruge slijepih Istarske županije osobe su starije životne dobi i kao takve manje sklone upotrebi modernih komunikacijskih multimedijalnih pomagala. Osobni kontakt i osobna pomoć jedini su učinkoviti oblik moguće pomoći takvim osobama i značajno doprinosi podizanju kvalitete njihova života

Program 'Dobar dan!' – usluga osobne asistencije slijepim osobama u samačkim kućanstvima na području Istarske županije uspješno je priveden kraju, zaključeno je na radnom sastanku sudionika programskog tima u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije.

Trogodišnji projekt započet u 2011. godini čija je autorica Biljana Bekić, a financijer Ministarstvo socijalne politike i mladih, Udruga slijepih Istarske županije provodila je u partnerstvu s Istarskom županijom i Centrom za socijalnu skrb. U protekle tri godine program "Dobar dan!“ pokazao je izniman doprinos u resocijalizaciji i deinstitucionalizaciji nešto više od 40-ak slijepih osoba na području čitave Istarske županije.

Tom su prigodom okupljeni korisnici, djelatnici te partneri programskog tima upoznati s novim programom osobne asistencije pod nazivom PAUSI – program aktivnog uključenja slijepih Istre koji počinje s implementacijom 1. lipnja 2014. godine. Autorica spomenutog trogodišnjeg programa koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih je Katja Meden, djelatnica Udruge koja se radom na dosadašnjem programu osposobila za samostalno pisanje projekata. Partneri na spomenutom programu i u novom ciklusu biti će Istarska županija i Centar za socijalnu skrb.

Osobna asistencija iznimno je doprinijela podizanju kvalitete života slijepih osoba koje žive u izvaninstitucionalnom smještaju - samostalnim kućanstvima u lokalnoj zajednici te pridonijela njihovom aktivnijem uključivanju u razne sfere života. Ta je usluga od posebne važnosti za slijepe osobe koje žive same i ne mogu se osloniti niti računati na svakodnevnu pomoć obitelji, a financijske im mogućnosti ne dozvoljavaju da za istu uslugu sami snose troškove.

Usluga je u cijelosti bila pokrivena iz sredstava ovog programa i za krajnje korisnike bila je besplatna. Svako je domaćinstvo samo odredilo broj sati tjedne pomoći osobnog asistenta kao i intenzitet njegovog dolaska u kućanstvo: u rasponu od min 2 sata do maksimalno 8 sati pomoći tjedno, odnosno minimalno 1 do maksimalno 4 dolaska. Isto tako, svako kućanstvo samostalno je odlučivalo o sadržaju pružene pomoći: u rasponu od pomoći pri održavanju kućanstva i obavljanju svakodnevnih poslova i nabave namirnica do pratnje pri kretanju gradom u cilju zadovoljavanja rekreativnih, kulturnih, vjerskih, administrativnih, zdravstvenih, socijalizacijskih, komunikacijskih i drugih potreba.

Većina slijepih članova osobe su starije životne dobi i kao takve manje sklone upotrebi modernih komunikacijskih multimedijalnih pomagala. Osobni kontakt i osobna pomoć jedini su učinkoviti oblik moguće pomoći takvim osobama i značajno doprinosi podizanju kvalitete njihova života, kao i povećanje intenziteta njihove komunikacije s ostalim društvenim skupinama i lokalnom zajednicom te povećanjem njihove sigurne mobilnosti.

Zlatko Kuftić

 

Povezane vijesti