Mali genijalac: Dječak s autizmom postao svjetska kulinarska zvijezda

Kada je Chase Baileyu dijagnosticiran autizam, njegova mama plašila se da neće imati normalno djetinjstvo, a on to uistinu i nije imao. No danas ovaj trinaestgodišnjak uspješno vodi svoju emisiju o kulinarstvu



Nakon što je njezinom sinu Chaseu prije 11 godina dijagnosticiran autizam, prijatelji i poznanici su Mary Bailey pripremali na najgore. Neki su govorili da dječak nikada neće naći posao, neki su govorili da nikada neće imati prijatelje, nikada neće biti svoj i neovisan.

Mary je iz tog razloga malog Chasea upisala u specijalnu školu, ali kod kuće je vodila stalnu borbu kako bi ga natjerala da jede. 

Međutim, sve se promijenilo kada je Chase kao osmogodišnjak s djedom počeo gledati kulinarske emisije. Dvije godine nakon toga povjerio se mami da bi volio imati svoju emisiju o kuhanju.
Njezinoj sreći nije bilo kraja, pa je tako prva Chaseova epizoda snimljena u kuhinji obiteljskih prijatelja i objavljena na YouTubeu. Emisija je brzo privukla pažnju udruga i organizacija koje se bave problemom autizma, a vidjevši u kom smjeru sve to vodi, Mary je unajmila i profesionalnu filmsku ekipu.

Također, Chase je počeo slati mailove poznatim kuharima koje su ga nadahnjivali i vremenom postali njegovi idoli, pozivajući ih na suradnju. 

Danas ovaj šarmantni trinaestogodišnji tinejdžer u svojoj emisiji pravi na stotine različitih jela, a njegov kulinarski show ima više od 30 epizoda i tisuće pregleda.

“Vidjeti svoje dijete koje uopće nije govorilo i koje je izbjegavalo kontakt očima, da je ovoliko uspješno, zadovoljno i sretno je nešto što ne mogu opisati riječima. Osjećaj je... čudesan”, rekla je ponosna mama Mary.
Chase sanja da jednog dana vodi emisiju i na televiziji, a također želi imati i svoj restoran, te se nada da će njegovo iskustvo pomoći i drugima koji imaju autizam ili neki drugi invaliditet.
“Nemojte se plašiti onoga što jeste”, zaključio je Chase.

Izvor: ukljuci.in