Centar za kulturu i informacije Maksimir raspisuje dva natječaja za osnovne škole, 'Maske' i 'Fotografija i mladi'

Učeničke fotografije Tihih promatrača sa zagrebačkih pročelja bit će izložene na izložbi u Muzeju grada Zagreba u prosincu

 

Centar za kulturu i informacije Maksimir i Muzej grada Zagreba pozivaju sve zainteresirane osnovne škole da im se i ove godine pridruže u projektu 'Maske' i 'Fotografija i mladi'.

Projekt 'Fotografija i mladi' u partnerstvu ovih ustanova održava se od 2010. i svake godine okuplja veliki broj škola sudionica projekta. Ovogodišnja tema je: Tihi promatrači sa zagrebačkih pročelja, u sklopu koje učenici imaju zadatak fotografirati različite likove, životinje, grifone, sove i slično, postavljene na zagrebačke zgrade ili njihove fasade.

Na natječaju mogu sudjelovati učenici od IV. do VIII. razreda osnovnih škola. Svaki učenik može poslati najviše 3 originalne fotografije dimenzija: 15 x 20, 20 x 30, 30 x 40 ili 40 x 50 cm, a krajnji rok za predaju fotografija je 25. studenoga. Na poleđini fotografije obavezno je čitko napisati naziv fotografije, ime i prezime autora/ice, razred, školu i mentora. Svaki mentor dužan je priložiti popis u digitalnom obliku ili ga poslati e-mailom na adresu tomislav.vukovic@gmail.com. Fotografije treba dostaviti (osobno ili poštom) na: Centar za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18, 10000 Zagreb, s naznakom: Za natječaj Fotografija i mladi. Više informacija o Natječaju možete pronaći na stranici www.mojmaksimir.com.

Učeničke fotografije Tihih promatrača sa zagrebačkih pročelja bit će izložene na izložbi u Muzeju grada Zagreba koja će se otvoriti 10. prosinca 2015. godine u 13 sati. Najboljim fotografijama dodijelit će se tri vrijedne nagrade.

Još jedan projekt bit će organiziran u partnerstvu ovih ustanova. Riječ je o tradicionalnoj izložbi Maske, koja godišnje predstavlja dječje radove u formi tematskih izložbi od 2000. godine.

Izložba će se održati početkom prosinca u prostorima MGZ-a, a moći će se razgledati fotografije svih učeničkih radova, kako bi unatoč manjem prostoru kojim ove godine raspolažemo, predstavili radove svih sudionika. Također, i ovomu je programu tema: Tihi promatrači sa zagrebačkih pročelja, u sklopu koje učenici imaju zadatak napraviti svoje interpretacije različitih likova, životinja, grifona, sova i slično, postavljenih na zagrebačke zgrade ili njihove fasade. Nakon što učenici od I. do V. razreda pod vodstvom školskog pedagoga u radioničkim materijalima naprave maske (veličine lica, za ispred lica), fotograf projekta u organizaciji Centra doći će u školu sudionicu i snimiti u visokoj rezoluciji 'maskirani razred”' u formaciji koju svaka škola, u dogovoru s likovnim pedagogom, može proizvoljno osmisliti.

Rok za prijavu sudjelovanja u projektu Maske je 11. studenog 2015. godine, a prijavljuje se na e-mail: tomislav.vukovic@gmail.com (u prijavi navesti; naziv škole, ime i prezime pedagoga i broj učenika).

Fotografije 'maskiranih razreda'/učeničkih Maski izložit će se na izložbi u Muzeju grada Zagreba, a najboljim maskama dodijelit će se tri vrijedne nagrade.

Anita Končar

 

Povezane vijesti