Muškarac s invaliditetom koji je postao ovisan o seksu a partnerice nalazi na društvenim mrežama

PITANJE: R. O. (28) Poštovani, imam mišićnu distrofiju, na sreću blaži oblik pa se moj invaliditet gotovo i ne vidi. Imam djevojku koja također ima blaži oblik invaliditeta, i uživamo u sretnoj vezi koju ćemo možda okruniti i brakom.

 

Još i prije našeg upoznavanja postao sam čest gost društvenih mreža na kojima sam upoznavao partnerice isključivo zbog seksa. Bilo je tu svakakvih žena, svih generacija, a kod njih me je privlačio upravo seks bez ikakvih obveza. Obavimo 'posao' i često se više nikada ne vidimo. Mislim da sam postao ovisan o seksu jer ne mogu se prestati viđati s usputnim partnericama. Problem je u tome što me grize savjest. Imam najbolju djevojku na svijetu a ipak zadovoljstvo tražim sa strane. Što da radim, trebam li svojoj djevojci priznati seksualne izlete? Ako nastavim ovako, bojim se da ću poludjeti. Molim vas, pomozite!

ODGOVOR: Poštovani, pitate se što učiniti u situaciji u kojoj se nalazite i prema kojoj imate ambivalentan stav. S jedne strane Vas opisano ponašanje neodoljivo privlači, s druge dovodi u moralnu dilemu. Pitate trebate li priznati djevojci svoje seksualne izlete?

Ako išta ne smijete učiniti, to je priznati djevojci. Jer, kako god joj to pokušali objasniti, to je jednostavno neobjašnjivo i neprihvatljivo.
Rezultat bi bio njezin gubitak povjerenja u Vas, a vrlo vjerojatno i prekid veze.

To ne znači da Vas potičem na to da nastavite s dosadašnjom praksom. Ono što mislim da je potrebno da učinite jest to da testirate sebe i čvrsto odlučite prekinuti takvo ponašanje.

Potom pratite svoje reakcije. Što će se događati? Hoćete li nakon nekog vremena postati nervozni? Nakon koliko vremena će se to dogoditi? Koliko će Vam biti teško oduprijeti se nagonu da popustite? I hoćete li, na koncu, popustiti?

Ukoliko se upravo ovo počne dešavati, znači da ste postali ovisnikom, te da trebate potražiti stručnu pomoć.

Važno je da osvijestite što Vi, u stvari, dobivate usputnim seksom i zašto Vam je potreban? Pred kime se i zašto imate potrebu potvrđivati?

Je li Vaša mišićna distrofija negdje u podlozi toga?

Vjerujem kako je sve započelo znatiželjom i testiranjem kako stojite „na tržištu“, koliko se uspješno ( i kome sve), možete prodati?
Potom se stvorila navika, na kraju, moguće i ovisnost.

Mladi ljudi i inače su skloni eksperimentiranju i u tome nema ničega lošega, ukoliko se potom, stvar ne otme kontroli.

Jer, čemu služi eksperiment? On bi nam trebao dati odgovore, u ovom slučaju, o nama samima.
Služi, dakle, upoznavanju i spoznaji sebe samih i u tom smislu nam je na korist. Izmakne li eksperiment kontroli, on nam ne daje odgovore, nego stvara zbrku i nered, te nam, na kraju ( kao u Vašem slučaju), bude na štetu.

Ključnom mi u Vašem pismu zvuči konstatacija da je to seks BEZ OBAVEZA. Možda se plašite ozbiljne veze i obaveza koje ona donosi, naročito stupanja u brak za koji još niste spremni?
To je potpuno prirodna pojava koju treba s osobom s kojom ste u vezi i do koje Vam je stalo, iskomunicirati. Možda biste se iznenadili kad bi i Vaša djevojka također potvrdila kako se i ona slično osjeća.

Bijeg od obaveze, ukoliko to stoji u pozadini Vašeg ponašanja, neće ništa riješiti. Otvorena komunikacija s djevojkom, u kojoj ćete otvoriti vrata međusobnom podupiranju, naprotiv, riješit će puno više. Osnažit će vas, možda i do te mjere da nećete trebati stručnu pomoć za svoju situaciju.

Poznato je da otvoreno dijeljenje do tada neotkrivenih, dubokih, skrivenih osjećaja i nesigurnosti par čvršće povezuje, na jednoj dubljoj i kvalitetnijoj razini, čak do razine ponovnog zaljubljivanja jedno u drugo.

Poštovani R., prirodno je da za preuzimanje obaveze ulaska u brak treba dozrijeti.
Zato s time ne treba žuriti, niti u brak nespreman srljati.

Za sada, dok ne otkrijete svoje skrivene motive, upoznate sebe i ne riješite svoje dileme, ostavite po strani razmišljanja o braku.

Odlučite li se za taj korak, morate biti sigurni da dosadašnje ponašanje za Vas više ni u kom slučaju ne dolazi u obzir i da negdje duboko u sebi zbog toga ni malo ne žalite.

Sretno u potrazi za samim sobom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vesna Hari, Zadruga 'Martinov plašt'

 

Povezane vijesti