Iako imam invaliditet plašim se da me poslodavac želi seksualno iskoristiti

PITANJE: T. B. (26) Poštovana, molim da mi ukažete kako mogu zaštiti svoj privatan život. Problem je sljedeći. Prije nekoliko mjeseci primljena sam u radni odnos. Poslodavac uporno iznosi niz detalja iz vlastitog života koje ja ne želim slušati, istovremeno tražeći i ispitujući i mene o svemu što radim, gdje se krećem, s kim izlazim, sve do intimnih pitanja

Svi znamo kako je teško dobiti posao, posebno meni koja imam invaliditet koji je skoro pa neprimjetan, ali ipak me obilježava. Stoga želim zadržati ovaj posao, ali i udaljiti ovog manijaka od sebe. Kako da ga navedem da komunikaciju svedemo na poslovne teme?

ODGOVOR: Poštovana T.B.,

Zakonom o radu u članku 130. opisan je postupak zaštite dostojanstva radnika:
(1) Postupak i mjere zaštite dostojanstva radnika od uznemiravanja i spolnog uznemiravanja uređuju se posebnim zakonom, kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu.
(2) Poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset radnika dužan je imenovati osobu koja je osim njega ovlaštena primati i rješavati Lea Puljčan, Pravna klinika u Zagrebupritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika.

(3) Poslodavac ili osoba iz stavka 2. ovoga članka dužna je, u roku utvrđenom kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu, a najkasnije u roku od osam dana od dostave pritužbe, ispitati pritužbu i poduzeti sve potrebne mjere primjerene pojedinom slučaju radi sprječavanja nastavka uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ako utvrdi da ono postoji.
(4) Ako poslodavac u roku iz stavka 3. ovoga članka ne poduzme mjere za sprječavanje uznemiravanja, ili spolnog uznemiravanja ili ako su mjere koje je poduzeo očito neprimjerene, radnik koji je uznemiravan ili spolno uznemiravan ima pravo prekinuti rad dok mu se ne osigura zaštita, pod uvjetom da je u daljnjem roku od osam dana zatražio zaštitu pred nadležnim sudom.
(5) Ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da će poslodavac zaštititi dostojanstvo radnika, radnik nije dužan dostaviti pritužbu poslodavcu i ima pravo prekinuti rad, pod uvjetom da je zatražio zaštitu pred nadležnim sudom i o tome obavijestio poslodavca u roku od osam dana od dana prekida rada.
(6) Za vrijeme prekida rada iz stavka 4. i 5. ovoga članka radnik ima pravo na naknadu plaće u iznosu plaće koju bi ostvario da je radio.
(7) Svi podaci utvrđeni u postupku zaštite dostojanstva radnika su tajni.
(8) Ponašanje radnika koje predstavlja uznemiravanje ili spolno uznemiravanje predstavlja povredu obveze iz radnog odnosa.
(9) Protivljenje radnika postupanju koje predstavlja uznemiravanje ili spolno uznemiravanje ne predstavlja povredu obveze iz radnog odnosa niti smije biti razlog za diskriminaciju.
Odredbe o zlostavljanju na radu sadrži i novi Kazneni zakon koji je stupio na snagu početkom ove godine. Zakonom je propisano da tko na radu ili u vezi s radom drugog vrijeđa, ponižava, zlostavlja ili na drugi način uznemirava i time naruši njegovo zdravlje kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Prema Zakonu prijedlog za progon dužni ste sami podnijeti.

Možete se obratiti  Državnom inspektoratu, odnosno  inspektoru rada za radne odnose Državnog inspektorata, koji će po Vašoj prijavi provesti inspekcijski nadzor. Prijava je moguća i putem web stranice   http://www.inspektorat.hr/. Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske ili policiji možete podnijeti kaznenu prijavu. O zlostavljanju možete obavijestiti i kadrovsku službu ili upravu poduzeća te se obratiti Odboru zaštite na radu, ukoliko postoji u poduzeću ili ustanovi u kojoj radite.

Budući da ste naveli da ne želite izgubiti posao, a svakodnevno trpite uznemiravanje na poslu moj je savjet da pokušate razgovarati s Vašim poslodavcem kako bi mu dali do znanja da želite svoju intimu zadržati isključivo za sebe te uspostaviti korektan poslovan odnos s njime. Ukoliko taj razgovor ne bi proizveo željeni rezultat te bi Vaš poslodavac nastavio s uznemiravanjem navela sam Vam koja su Vaša zakonom propisana prava.

Za dodatne savjete i informacije u vezi zlostavljanja na radnome mjestu možete se slobodno obratiti Udruzi za zaštitu i pomoć žrtvama ''mobbinga''. Kontakt Udruge je sljedeći: Udruga Mobbing, Domobranska 4, 10 000 Zagreb, telefon 01 39 07 301. Možete posjetiti i web stranicu udruge na adresi http://www.mobbing.hr.

Lea Puljčan, Pravna klinika u Zagrebu

.