Kao muškarac s invaliditetom još uvijek nisam siguran koje sam seksualne orijentacije

PITANJE: I. S. (21) Poštovani, prije više od tri godine pao sam na leđa i ostao nepokretan. Nakon šoka trebalo mi je vremena da se priviknem i prihvatim situaciju kakve jest, a potom je došlo do velikih problema.

 

Nikada nisam imao djevojku. Nedavno sam se za vrijeme jednog druženja malo zbližio s jednim poznanikom, ne znam kako da to imenujem, ali bilo je čudno. Ne znam kakve je on spolne orijentacije, ali mislio sam da sam ja heteroseksualac. To me je poljuljalo, ali bilo mi je i ugodno. Zapravo, teško je to opisati. Kombinacija ugode, ali i neugode. Neugode i srama zbog fizičkog kontakta. Kako da znam jesam li u stvari gay? Kako se osjećaju ti ljudi? Kako da znam koje sam seksualne orijentacije. Ja volim vidjeti i lijepu curu i uvijek ću se okrenuti za njom, ali ovo je drukčije. Pomozite savjetom ako možete.

ODGOVOR: Poštovani, pitate kako se osjećaju ljudi gay orijentacije? To Vam ne bih znala reći, no kad bi Vam i više njih koji su gay, pokušalo to približiti i opisati, svako iskustvo bi bilo drugačije, te i opet ne biste dobili pravi odgovor za sebe.
Jer, pitanja intime kakvo je ovo, strogo su osobna. To je područje gdje nam iskustvo drugih možda najmanje može pomoći. Tu svatko za sebe traži svoje odgovore!

Možda bi nečije iskustvo, donijeto na sugestivan i ekspresivan način, nesvjesno djelovalo na Vas i navelo Vas na krive zaključke o sebi i svojoj orijentaciji, dovelo Vas do nesvjesnog poistovjećivanja.

Što se dogodilo u Vašem slučaju?
Mislim da je jako važna okolnost to što intimno iskustvo do sada još niste doživjeli s djevojkom, te doživljeno nemate s čime usporediti.
Prvo intimno iskustvo uvijek ima veliki utjecaj na nas, jer se radi o nečem novom, možda dugo priželjkivanom i zamišljanom, te stoga ispunjenom različitim, vrlo intenzivnim emocijama. Uzbuđenje je pojačano i samom činjenicom da nam je prvi put.
Čudno, ugodno, neugodno, sram... tako Vi definirate svoje emocije, misleći da su one upravo takve kakve ste naveli zato što ste se u intimnoj situaciji zatekli s osobom istog spola.
No, takvi osjećaji pojavljuju se i kod prvog intimnog kontakta osoba različitog spola.
Dakle, ti osjećaji su vezani uz sam čin i osobu s kojom smo u tom činu, bez obzira je li ona "ispravnog“ ili "pogrešnog“ spola. Takve osjećaje izaziva naša potpuna ogoljenost pred drugom osobom i to ne samo ogoljenost tijela ili nekih njegovih dijelova, nego nas, kao cjelovitog bića. Zbog toga smo u intimnom odnosu vrlo ranjivi.
U Vašem slučaju, okolnost "zabranjenog“ odnosa mogla je samo još više pojačati primarno uzbuđenje i nadodati mu uzbuđenje uživanja u "zabranjenom voću“.

Za tako nešto svakako treba hrabrosti i vjerujem da ste tim činom i sami sebe iznenadili.
No, to Vam je također moglo dati na važnosti u vlastitim očima, a taj osjećaj zasigurno godi.
Možda Vam se, u stvari, svidjelo biti i "zločesti dečko“ koji krši zadane norme? I to daje određeni osjećaj nezavisnosti i moći, osjećaj slobode.

Dragi I., sve navedeno potpuno su normalne ljudske reakcije na događaj koji je, s pravom, uzburkao cijelu Vašu nutrinu, zbunio Vas, no vjerojatno učinio i da se osjećate živim.

No, Vi ste tek na početku svoga života i zato mislim da si trebate dati vremena, ne brzati sa zaključcima i donositi preuranjene, konačne odgovore o sebi.

Nemojte ih ni tražiti, forsirati. Neka oni nađu Vas!
Kad jednoga dana doživite intimno iskustvo i s nekom djevojkom, sigurna sam da ćete tek tada biti bliže konačnom odgovoru glede vaše seksualne orijentacije.

Do tada, nemojte se unaprijed svrstavati, niti se opterećivati pitanjem: jesam li ili nisam (gay)?

Živite svoj život neopterećeno. Odgovori će sigurno doći.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovara: Vesna Hari, dipl. soc. rad., Zadruga 'Martinov plašt'


 


 

 

Povezane vijesti