Zadruga Martinov plašt: Hortiterapija za osobe u 'trećoj mladosti' i za one s invaliditetom

Dok smo odlazili, zasađene biljke već su bile s velikom pažnjom zalijane, a 'uhvatili' smo i završni komentar koji je zaokružio ovu lijepu priču: "Ono najvažnije za uspješno napredovanje biljaka ljubav, kojima svakodnevno treba pjevati“

 

Nedavno je u Domu za starije osobe Trnje započeo projekt 'Hortiterapija za treću životnu dob', financiran od strane Grada Zagreba, koji provodi zadruga Martinov plašt koristeći svoje urbane mini vrtove, prilagođene također i osobama u invalidskim kolicima.

U sklopu projekta održana je prva radionica sijanja i sadnje u kojoj su korisnici Doma, pod vodstvom stručne osobe (diplomiranog agronoma) zadruge, s velikim interesom i zadovoljstvom sudjelovali.

Sa svih strana prštali su komentari, poput: "Ovo je baš za mene“, "Nisam se nadala da ću se ovdje moći baviti vrtlarenjem“, "Hvala gradu Zagrebu i onima koji su nam ovo omogućili“.

Prisutni iz zadruge također nisu skrivali dobro raspoloženje i osmijehe.

"Što vam imam reći? Ono najvažnije govore vam lica zadovoljnih korisnika koji su se prijavili za sudjelovanje u projektu. No, ipak, željela bih zahvaliti rukovodstvu i osoblju Doma što su pristali sudjelovati u projektu i osigurati nam sve potrebno za njegovo provođenje što pokazuje da im je kvaliteta života korisnika Doma veoma važna. Naši vrtovi već se nalaze u dva zagrebačka Doma za starije i nemoćne: Peščenica i Trešnjevka. Zajedno s njima, prošli smo cijelu jednu sezonu uzgoja povrtnih kultura, od početka do kraja i stekli iskustva potrebna za provođenje ovog projekta, kojeg ćemo nastavljati provoditi i u drugim ustanovama, te ga širiti na vrtiće i škole", kaže nam Vesna Hari, voditeljica projekta.
U sklopu projekta provodit će se i nutricionistička savjetovanja koje će voditi mladi magistar nutricionizma Nikola Roc.
Zbog zdravstvenih tegoba i različitih stanja primjerenih njihovoj dobi, napominje Vesna Hari, korisnici Doma Trnje su veoma zainteresirani za takvu uslugu.

Dok smo odlazili, zasađene biljke već su bile s velikom pažnjom zalijane, a 'uhvatili' smo i završni komentar koji je zaokružio ovu lijepu priču: "Ono najvažnije za uspješno napredovanje biljaka je ljubav, kojima svakodnevno treba pjevati“.

Puno je mudrosti među korisnicima naših Domova za starije osobe. Baš onako kako i treba biti.

In Portal

 

Povezane vijesti