Gordana Jurčević: Zapošljavanje osoba s invaliditetom u interesu je poslodavaca

Redakcija In Portala dobiva upite od osoba s invaliditetom zašto Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji još uvijek nije zaživio, budući da se neki od naših čitatelja često javljaju na natječaje za posao, a neki poslodavci ne udostoje se poslati im čak ni odbijenicu

Gordana Jurčević, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije

Na evidenciji karlovačke podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je 220 osoba s invaliditetom, u prva tri mjeseca zaposleno ih je 17, dok još uvijek nije poznat ukupan broj zaposlenih osoba s invaliditetom iako je od siječnja u primjeni Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom po kojem poslodavci plaćaju penale ako u ukupnom broju zaposlenih nemaju tri posto osoba s invaliditetom, rečeno je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Karlovačke županije.

Naime, o poštivanju kvote od najmanje tri posto zaposlenih osoba s invaliditetom ovisi hoće li sukladno zakonu poslodavci dobivati poticaje ili pak plaćati penale. Mjesečna naknada je 908,87 kuna za svakog 'nedostajućeg' radnika po kvotama,

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević pojasnila je da će tvrtke s tisuću zaposlenika koje nemaju najmanje trideset osoba s invaliditetom mjesečno uplaćivati više od 27 tisuća kuna na račun Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i taj će se novac usmjeravati u poticaje onim poslodavcima koji zapošljavaju invalide.

Po nacionalnom očevidniku u Hrvatskoj je zaposleno 11.212 osoba s invaliditetom, a budući da je 8.342 poslodavca s ukupno 903.077 zaposlenika primjenom zakona trebalo bi biti zaposleno 27.092 invalidnih osoba. Budući da ih je samo 11 tisuća poslodavci su u prvom tromjesečju uplatili 35,6 milijuna kuna naknade na račun Državnog proračun kao namjenski prihod Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Osim za novčane poticaje, taj se novac može koristiti i za razne prilagodbe na radnim mjestima.

Jurčević je rekla i da Udruga pregovara sa HZZ-om kako bi oni pratili koliko je osoba s invaliditetom zaposleno po novom zakonu, koliko je poslodavaca sankcionirano zbog nepoštivanja zakona, a za sada znaju tek da karlovački HS Produkt poštuje zakon i najvjerojatnije je to jedna od rijetkih tvrtki koja poštuje kvotu od tri posto zaposlenih osoba s invaliditetom.

S vremenom će Zakon zaživjeti jer će svakome biti bolje da prima poticaje nego da plaća penale i to jednostavno zato jer će uvidjeti ono što dobro znaju poslodavci koji imaju zaposlene osobe s invaliditetom da se te osobe kao radnici više trude, manje izbivaju s posla i imaju se potrebu dokazivati da vrijede. A na udrugama je, rekla je Jurčević, da se angažiraju da se osobama s invaliditetom omogući obrazovanje i stjecanje raznih kompetencija za otvoreno tržište rada.

No, na kraju ipak valja upozoriti da redakcija In Portala dobiva upite od osoba s invaliditetom zašto Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji još uvijek nije zaživio, budući da se neki od naših čitatelja često javljaju na natječaje za posao, a potencijalni poslodavci često se ne udostoje poslati im čak ni odbijenicu.

In Portal / Hina

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

 

Povezane vijesti