Svjetski tjedan glaukoma: Bolest koja je uzrokovala sljepoću kod 70.000 osoba

Prvi simptomi bolesti javljaju se tek kada dođe do oštećenja živca, pa stručnjaci ističu veliku važnost ranog otkrivanja glaukoma

 

 

 

Pod motom "Zaustavimo glaukom" od 9. do 14. ožujka održava se javnozdravstvena akcija obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma, bolesti koja pogađa šezdesetak milijuna ljudi u svijetu, a pretpostavlja se da je još barem toliko slučajeva neotkriveno.

Po podacima iz 2012. godine, u Hrvatskoj je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zabilježeno gotovo 70.000 slučajeva glaukoma.

Glaukom je bolest vidnog živca i prvi uzrok nepovratnog gubitka vida, te drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Prvi simptomi bolesti javljaju se tek kada dođe do oštećenja živca, pa stručnjaci ističu veliku važnost ranog otkrivanja glaukoma.

Uz povišeni očni tlak, važni čimbenici rizika su životna dob i nasljeđe u obitelji. Glaukom se najčešće javlja nakon 40. godine života, a njegova učestalost raste s godinama, pa bi sve osobe koje nakon 40. dolaze na pregled zbog prvih naočala trebale kontrolirati očni tlak i napraviti pregled vidnog živca.

Hrvatska se i ove godine uključila u obilježavanje Svjetskog tjedna glaukoma u organizaciji Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja pri Klinici za očne bolesti KBC-u Sestre milosrdnice i Hrvatskog oftalmološkog društva.

Ministar zdravlja Siniša Varga tim je povodom u ponedjeljak Klinici za očne bolesti uručio dva uređaja za liječenje težih oblika glaukoma.

Radi podizanja svijesti i znanja o glaukomu, mjerenje očnog tlaka bit će tijekom ovoga tjedna organizirano u dvadesetak hrvatskih gradova. Na sam Svjetski dan glaukoma, 12. ožujka, u zagrebačkom Kaptol centru bit će organizirano mjerenje očnog tlaka, kada će svi zainteresirani moći dobiti više informacija o toj bolesti.

Stručni dio ove je godine posvećen podizanju razine znanja i razmjeni iskustava o glaukomu među oftalmolozima u Hrvatskoj na simpoziju "Glaukomski dan u glaukomskom tjednu". Cilj je pridonijeti što ranijem prepoznavanju i kvalitetnijem liječenju glaukoma te poboljšati skrbi o oboljelima.

Glaukom je moguće na vrijeme prepoznati, liječiti i tako sačuvati vid. Bolest se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa mjerenjem očnog tlaka i pregledom vidnog živca.

Glaukom se može liječiti lijekovima (kapima), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je bolest dijagnosticirana. Bolest se liječi do kraja života, pa je stoga važna precizna dijagnostika za utvrđivanje pravog stanja.

Hina
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

 

Povezane vijesti