Tatjana Dalić: Daleko smo od toga da su osobe s invaliditetom u ravnopravnom položaju na tržištu rada

"Poslodavci se nisu imali priliku niti uvjeriti u sposobnosti, vještine i radne navike OSI populacije koje su iznimno dobre. A iz neznanja uvijek proizlazi strah i otpor", kaže pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava



Središnji dio projekta "Iskustvo zlata vrijedi 2014." za odabir 20 studenata s invaliditetom koji će dobiti mogućnost za radnu praksu kod jednog od partnera poslodavaca traje do 15. lipnja, a svi zainteresirani studenti s invaliditetom od 18 do 25 godina starosti mogu se na natječaj prijaviti putem web stranice projekta.

Prilagodba poslodavaca novom Zakonu

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava smatralo je sasvim logičnim podržati projekt Poslovnog dnevnika 'Iskustvo zlata vrijedi 2014.' jer promovira vrijednost koju vide kao nužan preduvjet za bolji položaj osoba s invaliditetom, a to je društveno odgovorno poslovanje. Drže da mladi danas općenito nisu u povoljnom položaju na tržištu rada, a kada se pri tome još radi o osobama s invaliditetom i bez radnog iskustva onda je njihov položaj znatno nepovoljniji. Zato projekti kao što je ovaj imaju veliki značaj za te mlade osobe.

Također, ovaj projekt je došao u pravo vrijeme i time je njegova vrijednost veća jer osim studentima s invaliditetom koji se spremaju za ulazak na tržište rada on će koristiti i poslodavcima pred kojima je razdoblje prilagodbe za novi sustav zapošljavanja osoba s invaliditetom. Naime, 1. siječnja ove godine stupio je na snagu novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, a zatim su objavljeni i pravilnici kojima je detaljno uređen sustav kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom koji će se primjenjivati od 2015. godine.

Studenti s invaliditetom na tržištu rada

Između ostalog, pružanje mogućnosti obavljanja prakse studentima s invaliditetom jedan je od nekoliko predviđenih načina ispunjavanja kvote zaposlenih osoba s invaliditetom za poslodavce. Ovaj projekt Ministarstvo rada i mirovinskog sustava vidi i kao priliku da se osobama s invaliditetom i poslodavcima približi novi sustav zapošljavanja u Hrvatskoj.

Tatjana Dalić: Poslodavci se moraju uvjeriti u kvalitetu kadra unutar OSI populacije

"Poslodavci su prije svega motivirani poticajima za zapošljavanje ove populacije koje daju Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te Hrvatski zavod za zapošljavanje i ne bi rekli da je nezainteresiranost poslodavaca velikih razmjera", kaže u razgovoru za In-Portal Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

"Interes poslodavaca u ovom trenutku svakako nije dostatan da bi se iskoristio sav radni potencijal OSI populacije i daleko smo od toga da su osobe s invaliditetom u ravnopravnom položaju s drugima na tržištu rada. Ali to će se u skoroj budućnosti početi mijenjati novim pravilima koje uvodimo. Već u ovom trenutku pojačan je interes poslodavaca prema zapošljavanju osoba s invaliditetom koji se intenzivno informiraju o mogućnostima zapošljavanja tih osoba, a to je prvi izravan rezultat novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Tako će se već prije punog učinka novog Zakona poslodavci moći uvjeriti u kvalitetu i sav potencijal radnika s invaliditetom, a upravo na to računamo kao na najjači motiv za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kako se do sada zapošljavanju ove populacije nije pridavao dovoljan značaj u Hrvatskoj, poslodavci se nisu imali priliku niti uvjeriti u njihove sposobnosti, vještine i radne navike koje su iznimno dobre. A iz neznanja uvijek proizlazi strah i otpor", uvjerena je Tatjana Dalić.

Put ka društveno odgovornom poslovanju

Nažalost, naše društvo još nema dobro razvijenu svijest o društveno odgovornom poslovanju pa stoga Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uvodi pravila kojima će potaknuti takav način razmišljanja i poslovanja. Ipak, žele da se jednoga dana mogu ukinuti pravila o kvotnom sustavu zapošljavanja osoba s invaliditetom jer će to značiti da je zapošljavanje tih osoba postao uvriježeni standard u poslovnoj politici naših poslodavaca, kao što je to u mnogim zemljama Europe.

"Nadamo se da će se ostvariti čvrst stav našeg Ministarstva da će nova legislativa koja uređuje područje zapošljavanja osoba s invaliditetom općenito djelovati stimulirajuće na poslodavce da se prilikom traženja radne snage okrenu prema osobama s invaliditetom. A zamjenskom kvotom koja, između ostalog, uključuje pružanje obavljanja prakse za studente i učenike s invaliditetom, potaknut poslodavce da se odluče za pružanje šanse mladima da se dokažu kao radnici", veli pomoćnica ministra Miranda Mrsića.

Na taj način smatraju da će poslodavci dobiti priliku uvjeriti se u kvalitete ovih osoba kao radnika, pri tome će istovremeno ispuniti svoju zakonsku obvezu, a mladima će dati neprocjenjivo vrijedno radno iskustvo.

Benefiti zapošljavanja OSI populacije

"Ako poput poslodavaca koji sudjeluju u ovom projektu date mogućnost mladim osobama s invaliditetom da stječu radno iskustvo u vašem poduzeću, to će vam se kao poslodavcu najmanje dvostruko vratiti.

Ne treba izostaviti iz vida da iz takvog odnosa poslodavac uvijek može na kraju dobiti osposobljenog radnika kojeg može i zaposliti ako se za to ukaže potreba, a također kroz drugi vid zamjenske kvote – stipendiranje studenata s invaliditetom – poslodavac može utjecati i na kreiranje radne snage u skladu s njegovim potrebama. Poznato nam je da u pojedinim branšama, informatici primjerice, nedostaje kvalificiranog kadra, stoga davanje stipendije za određena zanimanja i pružanje prakse u tom zanimanju mladima s invaliditetom izvrstan su način na koji poslodavci mogu doći do potrebnog kadra", zaključila je Tatjana Dalić.

Piše: Božica Ravlić

Foto: Goran Stanzl, Tomislav Miletić/PIXSELL


 

 

Povezane vijesti