U Udruzi za terapijsko jahanje Osmijeh uspješno završena prva faza programa 'Jahanjem do osmijeha'

Cilj programa je podizanje općeg zdravstvenog stanja i kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom uz angažman voditelja jahanja za osobe s invaliditetom, roditelja, volontera, udruge civilnog društva i lokalne zajednice

Korisnica na konju, ilustracija.

 

Udruga Osmijeh je u studenome prošle godine, zahvaljujući odličnoj suradnji Koprivničko-križevačke županije, Osmijeh - udruge za terapijsko jahanje i Razvojne agencije PORE KKŽ, dobila trogodišnju potporu Ministarstva zdravstva prijavom na Natječaj za prijavu programa udruga iz područja psihosocijalne potpore u svrhu traženja financijske potpore iz dijela prihoda od igara na sreću u 2022. godini. Partneri ovom projektu su Koprivničko-križevačka županija te Udruga za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama 'Latice'.

Cilj programa je podizanje općeg zdravstvenog stanja i kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom uz angažman voditelja jahanja za osobe s invaliditetom, roditelja, volontera, udruge civilnog društva i lokalne zajednice.

- Kako bi se postigli zadani ciljevi i povećala kvaliteta života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ali i njihov napredak u savladavanju jahaćih vještina aktivnosti na konju ne možemo ograničiti na određeno razdoblje, stoga nastojimo osigurati njihovu provedbu iz godine u godinu, kako bi djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom što bolje održavale ili unapređivale svoje fizičke, psihičke, socijalne i edukacijske sposobnosti.

Znanstveno je dokazano da konji djeluju na čovjeka u četiri pravca; fizički, psihički, socijalno i edukativno. Jahanje je vrsta fizičke aktivnosti kojom jačamo cijeli lokomotorni sustav, a razvijanjem vještine jahanja stimuliramo psihosomatski sustav što rezultira pozitivnim uzbuđenjem, zadovoljstvom i u konačnici podizanjem samopouzdanja i razvijanjem osjećaja kontrole svog položaja u okolini - poručili su iz Udruge za terapijsko jahanje Osmijeh.

Program terapijskog jahanja sufinanciran je u 2023. godini od strane Ministarstva zdravstva, Koprivničko-križevačke županije, Općine Peteranec, Grada Koprivnice te tvrtki Koming, KC vode, Kraš i Podravka.

Za sve svoje aktivnosti udruga ima educiran stručni kadar, terapijske konje i educirane volontere - pomoćnike u terapijskom jahanju.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti