Program 'Jahanjem do osmijeha' dobio trogodišnju potporu Ministarstva zdravstva

Cilj projekta 'Jahanjem do osmijeha' je omogućiti ranjivim skupinama - djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom i ostalim građanima uključivanje u aktivnosti pomoću konja (terapijsko jahanje, škola jahanja) kako bi zaštitili, očuvali i unaprijedili zdravlje te kvalitetu života u svojoj okolini

Zajednička fotografija.

 

Uspješom suradnjom Koprivničko križevačke županije, Osmijeh - udruge za terapijsko jahanje i PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, program terapijskog jahanja ‘Jahanjem do osmijeha’ dobio je trogodišnju potporu Ministarstva zdravstva.

Projekt je prijavljen na Natječaj za prijavu programa udruga iz područja psihosocijalne potpore u svrhu traženja financijske potpore iz dijela prihoda od igara na sreću u 2022. godini. Prijavitelj je udruga Osmijeh, dok je projektni partner Županija, a ukupna vrijednost odobrenih sredstava je nešto više od 14 tisuća eura. Razvojna agencija PORA pružila je stručnu pomoć u pripremi, a udruzi Osmijeh po prvi je put odobrena višegodišnja podrška ovom programu.

Program ‘Jahanjem do osmijeha’ temeljna je i najvažnija aktivnost udruge Osmijeh, a obuhvaća provedbu terapijskog jahanja i škole jahanja za osobe s invaliditetom. Za svoje aktivnosti udruga ima educiran stručni kadar, terapijske konje i educirane volontere - pomoćnike u terapijskom jahanju. Navedenim aktivnostima nastoji se podići kvaliteta života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te njihovih obitelji, ali i kvaliteta života volontera, dok je dodana vrijednost što je u lokalnoj zajednici omogućena još jedna vrsta rehabilitacije.

Kako bi se postigli zadani ciljevi i povećala kvaliteta života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ali i njihov napredak u savladavanju jahačkih vještina, važno je napomenuti da se aktivnosti na konju ne mogu ograničiti na određeno razdoblje, već se nastoji osigurati njihova provedbu iz godine u godinu, kako bi korisnici što bolje održavali ili unapređivali svoje fizičke, psihičke, socijalne i edukacijske sposobnosti.

Udruga Osmijeh - udruga za terapijsko jahanje jedina je specijalizirana udruga za provedbu programa terapijskog jahanja, rekreacije i sportskog jahanja za osobe s invaliditetom u Koprivničko-križevačkoj županiji, a nastala je kao rezultat dugogodišnjeg iskustva u bavljenju terapijskim jahanjem te inicijative udruga koje se bave rehabilitacijom djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom i inicijative njihovih roditelja.

Za provedbu programa udruga je stvorila stručni tim (voditelji jahanja, psiholog, kineziolog, administrator, volonteri), posjeduje četiri konja terapeuta i djeluje u prostoru Ergele Galop koja zadovoljava sve materijalno tehničke uvjete za provedbu aktivnosti.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti