VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Heroini grada heroja Vukovara - doktorici Vesni Bosanac

Odmjerena, lucidna, smirena, staložena, neposredna, sjetnoga osmjeha, uvijek puna razumijevanja, topla, dobrodušna, hrabra, nepokolebljiva i iznad svega humana

Odjeća i predmeti dr. Vesne Bosanac koje je imala na sebi u trenutku puštanja iz zatočeništva.

 

U ovim vremenima u kojima nemušti polupismeni đilkoši tragediju i epopeju Vukovara vulgarnim politikantstvom zasipavaju, odmjerenost, pomirljiv ton i širina pogleda doktorice Vesne Bosanac jako nedostaju. Ovi tjeskobni dani, koji dušu tugom obgrlili, vraćaju mi lijepa sjećanja na ovu heroinu Vukovara.

Tijekom Domovinskog rata i u ranim poslijeratnim godinama imala sam profesionalnu i ljudsku čast i privilegiju biti dijelom njenog interresorskog tima koji je bio uključen u različite programe psiho-socijalne podrške i rehabilitacije ranjenika i hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji, u organizaciji Ministarstva zdravstva.

Još su mi svježa sjećanja na dane provedene u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju u Rovinju, tijekom ljetnih mjeseci ’93., ’94. i ’95., kada smo zajedno s našim dečkima, koji su zbog ranjavanja od para i tetraplegije oboljeli, ‘olujne vijesti’ s ratišta iščekivali. Doktorica je Bosanac bila organizatorica i koordinatorica naših aktivnosti, u svakom trenutku za pitanja, sugestije i eventualne poteškoće dostupna. Tako unatoč uputi da na ovaj novi posao idemo bez članova obitelji, na moj upit da našu djecu povedemo (od kojih bismo inače tjednima bile razdvojene), bez razmišljanja daje odobravajući pozitivan odgovor - ljudski, majčinski, mudro i profesionalno uvažavajuće.

Tijekom mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, doktorica Vesna Bosanac u Vukovaru organizira prvi poslijeratni stručni skup za zaposlenike vukovarske bolnice vezan za posljedice ranjavanja i invaliditeta, na kojem sam imala predavanje o sadržaju, ciljevima i važnosti pravovremene profesionalne rehabilitacije. U Vukovaru u to vrijeme malo ljudi, ruševine zjape, ulice pune rupa, mrak posvemašnji jer ulične rasvjete nema, tišina jezovita...

Doktorica Vesna Bosanac, čije ime upravo proljeće znači, prvog je proljetnog dana 2022. godine ususret vječnosti otišla.

Odmjerena, lucidna, smirena, staložena, neposredna, sjetnoga osmjeha, uvijek puna razumijevanja, topla, dobrodušna, hrabra, nepokolebljiva i iznad svega humana.

Jedna jedina, draga mi doktorica Vesna Bosanac - heroina grada heroja Vukovara.

 

Fotografija: Roberta F.

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti