UIR ZAGREBA Dođite na razgovor s predsjednicom i pridružite se izložbi i umjetničkim radionicama

Kao i svih prethodnih mjeseci, pred kraj ove godine Udruga invalida rada (UIR) Zagreba priprema niz zanimljivih događanja

Članovi UIR Zagreba, arhiva.

 

Tako u svojim prostorijama u Novoj cesti 86 u srijedu, 8. studenoga 2023., od 12 do 13 sati, organiziraju razgovor s predsjednicom Nadom Vorkapić. Bit će to prilika članovima/icama da postavljaju pitanja, ukoliko imaju kakvih nejasnoća u vezi rada i djelovanja same udruge, odnosno da daju prijedloge za poboljšanje rada UIR Zagreba.

Ujedno, 8. studenoga u prostorijama udruge bit će otvorena i prva samostalna izložba slika autorice Nade Katanec, pod nazivom 'Moja priča'. Inače, Katanec je članica UIR Zagreba te dugogodišnja volonterka na radionici crtanja i slikanja u udruzi. Rođena je u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju i stomatološki fakultet. U mirovini se upisala na Pučko otvoreno učilište Zagreb, na višegodišnji tečaj slikanja kod slikarice Ane Tomljanović. Nakon toga se u UIR Zagreba uključila u radionice slikanja kod profesorice Paule Fištrek, a nakon njezine smrti ostala je kao volonter voditi grupu. U isto vrijeme krenula je na edukaciju u Atelier Sellier, kod slikarice Martine Sedlar, gdje je upoznala sve slikarske tehnike. Članica je likovnih udruga 'Moslavački rug' i 'Ama artem' te je sudjelovala na mnogim skupnim izložbama i humanitarnim kolonijama.

Udruga je pozvala da se zainteresirani mogu pridružiti u srijedu, 8. studenoga, u dvorani CZKIO Susedgrad, Argentinska 5, Gajnice, s početkom u 19 sati, 8. Susedgradskim kulturnim susretima - Susedgradfestu. Nastupit će Dječji zbor 'Zagrebački anđeli', Mješoviti zbor 'Agram Angels', Zbor 'Prečko 50+', Zbor 'Ksaver' i Zbor 'Iblerovci 77+' pod umjetnickim vodstvom Vitomira Ivanjeka. Besplatne ulaznice preuzimaju se u Centru, Argentinska 5, I. kat, od ponedjeljka 30. listopada.

Udruga također u svojim prostorijama organizira umjetničke radionice pod vodstvom akademske slikarice Sare Haas, koje će se provoditi četvrtkom, od 9. studenoga  2023. pa nadalje, u terminu od 19 do 20 sati. Planirano je provesti pet tematskih cjelina koje će se održati u okviru 16 termina. Članovi UIR Zagreba mogu se prijaviti za one tematske cjeline koje ih zanimaju.

Tema prve cjeline bit će izrada kazališnih maski, koje će se izrađivati od mix media, pretežito organskih materijala, ali i anorganskih, a dovršene će biti ručnim oslikavanjem. Tema druge cjeline bit će izrada kazališnih rekvizita, koji će se izvoditi u manjim formatima. Treća tematska cjelina bit će crtanje nacrta za izradu kostima/Commedia della'arte, a sudionici će odabrati likove i baviti se izradom dizajna lutke prema primjeru likova commedia dell'arte. Tema četvrte cjeline bit će commedia dell'arte, izrada ručnih lutkica, koje će biti rađene od materijala organskog porijekla kako bi se popratila tradicija izrade lutaka, a bit će završene ručnim oslikavanjem. Zadnja tema bit će izrada makete za scenografiju - igrajući se izrezanim komadićima papira i kartona, dizajner slaže, a zatim preuređuje oblike unutar kutije modela; izrada maketa neće biti ista realnim mjerama scenskog prostora, nego po primjeru već postojeće makete koje će kasnije služiti kao prostor za napravljene lutke.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti kod Maje ili Stanka osobno u prostorijama UIR Zagreba, telefonom: 01/4876-294 ili putem elektroničke pošte: majapb@uir-zagreb.hr ili stanko@uir-zagreb.hr.

 

Klaudija Klanjčić