Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom posjetila posebna izaslanica Ujedinjenih naroda

Tijekom razgovora zamjenici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić, upoznali su goste s institucijom Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, stanjem ostvarivanja prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj te izazovima u svakodnevnom radu

Zajednička fotografija.

 

Dana 19. listopada Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom posjetili su María Soledad Cisternas Reyes, čileanska aktivistica za ljudska prava i posebna izaslanica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za osobe s invaliditetom i pristupačnost i Cristián Edgardo Streeter Nebel, veleposlanik Republike Čile u Republici Hrvatskoj.

Tijekom razgovora zamjenici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić, upoznali su goste s institucijom Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, stanjem ostvarivanja prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, zakonodavnim okvirom, oblicima suradnje s organizacijama civilnog društva te izazovima u svakodnevnom radu.

Mariju Soledad posebno su zanimale ovlasti, način rada i funkcioniranje pravobraniteljskih institucija zbog čega je izražena i želja za organiziranjem predstavljanja institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Čileu, gdje danas živi oko tri milijuna osoba s invaliditetom.

Soledad je tijekom razgovora istaknula važnost primjene odredbi Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, kako bi osobe s invaliditetom živjele neovisno i bile u potpunosti uključene u društvo, bez obzira na vrstu i stupanj invaliditeta koji svaki pojedinac ima. To je u skladu i s UN-ovim ciljem br. 11 održivog razvoja: učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim. Za to je ključnim ocijenila primjenu načela univerzalnog dizajna, koja podrazumijeva da je ono što je javno i/ili namijenjeno javnoj upotrebi - dostupno svima.

 

Izvor: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Povezane vijesti