INKLUZIJA PULA Održana radionica povodom Međunarodnog dana bijelog štapa

U prostorijama Udruge civilnih invalida - inkluzija Pula održana je likovno-kreativna radionica povodom Međunarodnog dana bijelog štapa. Na radionici su prisustvovali članovi udruge osobe - oštećena vida i slabovidne osobe, te osobe s tjelesnim invaliditetom

Prizor s radionice.

 

Tema radionice je bila 'Taktilni aspekti u svijetu boja' pa su sudionici kroz razne teksture šarenih materijala mogli osjetiti toplinu boja i taktilne osjećaje pretvoriti u kreativne emocije stvaranja. Pomoću dodira osobe oštećena vida i slabovidne osobe percipiraju i spoznaju svijet oko sebe, a kroz vođeni kreativni proces stvaranja izradili su za ovu prigodu jesenji vjenčić. Sudionici su pomoću dodira birali i kreirali kompoziciju predhodno pripremljenih jesenjih listova od različitih tekstura i materijala. Završni rad služi kao samostalni ukrasni predmet koji su sudionici ponijeli kući. Radionicu je vodila i pripremila Helena Pola likovni terapeut.

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog 15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

Predsjednica udruge Sandra Išić čestitala je članovima udruge Međunarodnog dana bijelog štapa.

Aktivnost su podržali i financirali Istarska županija, grad Pula, Vodnjan i općina Ližnjan, Marčana, Bale, Fažana. Udruga je korisnik podrške institucionalnom i organizacijskom razvoju udruga/neprofitnih organizacija Grada Pule.

 

In Portal

 

Povezane vijesti